Reklam Bölümü
WTHA

Bültenimize abone olun, Gündemden haberdar olun!

Abone olduğunuzda WorldTürk'ün Kullanıcı Sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.
Reklam Ver

Türk Macar İtalyan Ortaklı Gastropedagojik Proje


İzmir’in Foça İlçesi’ne bağlı kırsal Yenibağarası Mahallesi’nde bulunan Şehit Yarbay Mesut Kuru Ortaokulu öğretmenleri Macar ve İtalyan meslektaşları ile ortak bir projeye imza attılar. Paydaşlar, Gastronomiyle çevreye duyarlı eğitim ve sürdürülebilir bir çevre yaratmak ve bunu günlük öğretime katmak amacıyla birlikte çalışıyorlar.


Şehit Yarbay Mesut Kuru Ortaokulu, 2020 yılından beri eTwinning ve Erasmus projelerine yoğunlaşan, çok sayıda ulusal ve Avrupa etiketi sahibi bir okul. Okul Müdürü Hacer Uluçay’ın rehberlik ve liderliğinde, koordinatörlüğünü Ayşe Müge Alpar ve Gizem Kılıç’ın üstlendiği, Pınar Yarar’ın destek verdiği yeni bir projeyle eğitime ve öğrencilere katkı vermeyi sürdürüyor. Projenin ortakları Macaristandaki Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola ve İtalya’daki Istituto Comprensivo “Giannone-Falcone” okulları. Konusu gastropedagoji olan ‘’Adventures in Gastroland’’ adındaki Erasmus projesi geçtiğimiz Eylül ayında başladı. 2 yıl sürecek projenin tanışma toplantısı Yenibağarası Şehit Yarbay Mesut Kuru Ortaokulu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda detaylar ve beklentiler ile sürecin nasıl ilerleyeceği ele alındı. İtalya ve Macaristan’dan gelen öğretmenler için Türk Kültürü’nü tanıtıcı etkinlikler gerçekleştirildi. Derslere misafir olarak girmeleri, sınıf içinde kullanılan yaklaşım, yöntem ve teknikleri görme olanağı sağlandı.
GÜNLÜK FAALİYETLERE KATACAĞIZ
Gastronomiyi pedagojik süreçlere bilinçli bir yöntem olarak dahil etmeyi hedeflediklerini belirten Şehit Yarbay Mesut Kuru Ortaokulu Müdürü Hacer Uluçay projenin gastropedagojik bir öz içerdiğini söyledi. Hacer Uluçay;” Beslenmenin çevre üzerindeki etkisini ve sağlıklı bir yaşam tarzının temel dayanaklarını ortaya koymak istiyoruz. Gastronomiyle çevreye duyarlı eğitim ve sürdürülebilir bir çevre yaratmanın günlük öğretime nasıl dahil edilebileceğini araştırıyoruz. Projemizle otlar, meyveler, sebzeler ve tahılların çok yönlü kullanımını sağlayacağız. Yerel çalışmaların yanı sıra öğrencilerin diğer ülkelerden öğrencilerle birlikte çalışmasını, farklı kültürleri tanımasını, deneyimlerin paylaşılmasını, bunların raporlamasını yapmalarını amaçlıyoruz. 10-14 yaş arası öğrencileri kendine yeten ve özgün bireyler olarak hayata hazırlayacağız. Yaparak ve yaşayarak öğrenmek kalıcıdır. Bu anlamda, okulumuzda oluşturduğumuz proje bahçesi öğrencilerin toprağa ve saksıya diktikleri çiçekler, geri dönüşüm malzemelerine diktikleri sebzelerle donatıldı. Tanışma toplantısı sonrası konuklarımızla Efes Harabeleri ve Foça gezileri yaptık. Tekne turuyla denizimizdeki güzellikleri tanıttık. Ortaklarımız, Foça’mıza hayran kaldıklarını belirterek ülkelerine döndüler.” dedi.

Seyfi GÜL

WorldTurk Reklam

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenimize abone olun, Gündemden haberdar olun!

Abone olduğunuzda WorldTürk'ün Kullanıcı Sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.
WorldTurk Reklam