Bursa’da hala varlığını koruyan Tahtakale Çarşısı’nın tarihi oldukça eski. Ulucami’nin güney-batı kesiminde, Atatürk Caddesi’nin arkasında yer alan ”Eski Tahtakale” olarak bilinen ve çevresindeki yerleşime adını veren bir mahalledir. 1. Murat döneminde kale içinde vergilendirme usulü ticaretin yapılması amacıyla Kapan Han inşa edilmiştir. Kalenin hemen dibinde konumlanan Tahtakale Çarşısı’nda ise vergilendirilmemiş ürünlerin satışı yapılmış ve zamanla köylülerin hızlıca işlerini halledip köylerine dönmelerine olanak sağlayan bir yer haline gelmiştir. Bu çarşıda köy halkı ekip biçtiği ürünleri satma fırsatı bulmuştur.
Osmanlı döneminde bölgede tenekeciler, kasaplar, sakatatçılar, zahirecilerin bulunduğu, babadan oğula esnaf anlayışı günümüzde de devam etmekte olan bölgede, halen 75-125 yıl arası 3 nesildir aynı yerinde faaliyet gösteren esnaflar bulunmaktadır.
Tahtakale’nin yeni ziyaretçileri
1855 Bursa Depreminden sonra Tarihi Tahtakale Hanı yapılmış, 1930’lu yıllarda Karacabey’de meydana gelen bir olayda yaralanan leylekler Tahtakale’ye getirilmiş, çarşı esnafının da desteği ile bölgede bir leylek hastanesi kuruluştur.

1998 yılında Tahtakale Hanında çıkan yangın ile Han tamamen yanmış uzun süre bu halde kalan çarşı kentin merkezinde bulunduğu ve her gün yüzlerce insanın alışverişe geldiği bir yer olduğundan, güncel kullanıma uyumlu, daha sağlıklı ve görüntü olarak Bursa’nın siluetine yakışacak bir duruma getirilmesi için 2013 yılında proje çalışmaları başlatılmıştır. Osmangazi Belediyesi tarafından 2018 yılında biten yenileme çalışması sonrası günümüzde faaliyetine devam etmektedir.

Daha fazla haber için gündem bölümünü ziyaret ediniz.
Farklı haberler için youtube kanalımızı ziyaret ediniz.