Sanatın her dalına ayrı önem veren Üsküdar Belediyesi İstanbullu sanatseverleri yepyeni bir sergiyle daha buluşturdu. Günümüz hat sanatının en önemli isimlerinden Savaş Çevik’in ‘’Çizgi Ötesi’’ hat sergisi 23 Mart Cumartesi günü saat Nevmekan Sahil Galeri’de açıldı.
Hattat Savaş Çevik’in son dönem eserlerinden oluşan “Çizgi Ötesi” adlı hüsnühat sergisi sanatseverlerle buluştu. Nevmekan Sahil Galeri’deki serginin açılışına sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.
Serginin açılışında konuşan Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer, satın ve kültürün Üsküdar’da çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.
” Üsküdar’ın sanatsal ve akademik birikimi, sınırlarımız dahilindeki sanat atölyeleri, merkezler, geleneğe önem veren sivil kurumlar bizim en büyük talihimiz. Her gayretimiz onların desteği, heyecanı ve katılımıyla somut hale geliyor. Şehrimizden aldığımız ilhamlarla bu geleneği sürdürmek istiyoruz. Geleneksel kültürümüzün en önemli sanatlarından biri olan hat sanatı da bunlardan biridir. Üsküdar Belediyesi olarak bugüne kadar sanatseverlerimizi hat sanatının sayısız örnekleriyle buluşturma imkanına sahip olduk. Değerli sanatçımız Savaş Çevik beyefendinin çalışmaları da bu sanat alanının en güzel örneklerini oluşturuyor. Bu birbirinden değerli eserlerden oluşan serginin ramazan ayının bereketine katkı sunacağı düşüncesindeyiz. Bu birbirinden değerli eserlerimizin İzleyicisi bol olsun.”
Hat sanatçısı Savaş Çevik ise, hüsnühat sanatına 50 yıl önce başladığını belirterek, “24. kişisel hat sergimi açıyorum. Sergide 47 eserim var. Bu eserlerin içinde klasik olanlar da var.” dedi.
Hüsnühat sanatında hem klasik hem de yenilikçi eserler veren Çevik, şunları kaydetti
“Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde yazı ve tipografi hocalığı yaptım. Daha sonra Haliç Üniversitesi’nde Grafik Tasarım Bölümü’nü kurdum. Orada da 17 yıl çalıştım. Dolayısıyla benim geçmişimde grafik ve tasarım hocalığı var. Kaligrafi ve tipografiyle hat sanatı birleştiği zaman ortaya çok özgün şeyler çıkabiliyor. Hat sanatında farklı kompozisyon biçimlerini ilk defa ben ortaya koydum. Farklı yazı formları geliştirdim. Benim geliştirdiğim çapraz müsenna yazı formu, yerli ve yabancı hattatlar tarafından kullanılıyor.”
Sergi, 11 Nisan’a kadar gezilebilecek.
SAVAŞ ÇEVİK
Savaş Çevik, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü’nden yüksek lisans diplomasını aldığı yılda(1976), hocası Prof. Emin Barın’ın asistanı olarak aynı bölümde öğretim görevine başladı. 1987’de Yard. Doçent olarak “Yazı Tasarımı” dalında ihtisaslaştı. Hat Sanatı’yla ilgili çalışmalarına 1974 yılında; son yüzyılın ünlü hattatları olan Kemal Batanay’dan rik’a ve tâlîk, Hâmit Aytaç’tan sülüs ve nesih yazılarını meşk ederek başlamıştır. Her iki hattatın vefatlarına kadar, onlardan hat öğrenimini sürdürdü. Sonraları, hattat Prof. Ali Alparslan’dan dîvânî ve celî dîvânî yazılarını meşk etti. Bu arada hocası Prof. Emin Barın’dan kûfî yazı dersleri aldı. Hat uzmanı Prof. Uğur Derman’la sıkça görüşerek Hat Sanatı hakkında bilgi ve görgüsünü arttırdı. 1986’da İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA)’nin düzenlediği Uluslararası Hâmit Aytaç Hat Yarışması’nda birincilik ve iki mansiyon aldı. Ayrıca, hat ve grafik konularında yurtiçi ve yurtdışında otuz kadar değişik ödülü, Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki çeşitli koleksiyonlarda, levha, hilye, tuğra, câmi yazısı, ferman vb. formlarda çeşitli eserleri bulunmaktadır. Sanat çalışmalarının yanı sıra üniversite öğretim üyeliği görevini de sürdüren Çevik’in, Latin Yazısı ve kaligrafi alanlarında da eserleri vardır. Bu konuda yerli ve yabancı birçok devlet başkanına ve idarecilere verilen berat, hediye, diploma, belge gibi kaligrafik çalışmaları da önemli yer tutmaktadır. Klasik hat çalışmalarıyla birlikte kendine özgü modern uygulamalar da geliştiren Savaş Çevik’in, ayrıca, teorik bilgilendirmeler, yayınlar, hat kursları, jüri üyelikleri, yazı ve imza bilirkişiliği gibi görevleri vardır. 2002 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nden emekli olan Savaş Çevik, Haliç Üniversitesi bünyesinde kuruluş çalışmalarını gerçekleştirdiği Grafik Bölümü’nde 2004- 2021 yılları arasında öğretim üyeliği yapmıştır. 2009-2019 yılları arasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait kurs merkezinde (İSMEK) danışman ve Hüsn-i Hat Zümre Başkanlığı görevinde bulunmuş ve ‘Temel Sanat Eğitimi’ dersleri vermiştir. 2015 yılından beri Zeytinburnu Kültür Merkezi’nde ‘Kaligrafi’ dersleri veren Çevik, bugüne kadar çeşitli ülkelerde 23 kişisel hat sergisi gerçekleştirmiş, ayrıca 116 karma sergiye katılmıştır. Klasik ve kreatif olarak iki yolda hat çalışmalarını sürdüren Çevik, ilk muhakkak-reyhânî hilyeyi yazmış, bilinen klasik hat formları dışında ters müsennâ, müselsel makılî, dairevî makılî gibi farklı hat istif biçimlerini gerçekleştirmiştir. Halen Üsküdar’daki atölyesinde hat çalışmalarına devam etmektedir.