Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Gürdük Şehit Teğmen Osman Alp Barajı’nın tam gaz
Şehzadeler kenti Manisa’nın içme suyu problemini kökünden çözecek Gürdük Şehit Teğmen Osman Alp Barajı’nın gövde dolgusu tamamlanmak üzere. 1 milyon 100 bin metreküplük dolgunun yaklaşık 900 bin metreküplük kısmının bitirildiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, gövde dolgusunda % 85’lik fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını duyurdu.
Gürdük Şehit Teğmen Osman Alp Barajı’nda batardo dolgusu, dolusavak beton imalatlarının tamamladığını kaydeden DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca “ Barajın gövdesindeki çalışmalarımızı da bu yaz sonuna kadar tamamlayacağız. Daha sonra da vana odası ve 7 km’lik rölakasyon yolu çalışmalarımıza başlayacağız. Hedefimiz belirlenen takvim içerisinde 2024 yılına kadar projeyi tamamlayarak vatandaşımızın hizmetine sunabilmek.” Diye konuştu.
Manisalı üreticilere yılda 50 milyon lira daha fazla kazandıracak
Gürdük Şehit Teğmen Osman Alp Barajı’ndan Manisa kent merkezine yılda 6,13 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edileceğini hatırlatan DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, barajdan ayrıca 24.500 dekar araziye can suyu verileceğini ifade etti. Akca, “ Şehzadeler kentinin yarınlarına damga vuracak projemiz, hem kentin su ihtiyacını karşılayacak, Hem de 24.500 dekar verimli tarım arazisine can suyu verecek. Tarlalardaki verim artacak. Sulama maliyetleri azalacak. Manisalı üreticiler yılda 50 milyon lira daha fazla kazanacak. Ayrıca Gürdük Şehit Teğmen Osman Alp Barajı, 1225 kişiye de ilave istihdam olanağı sağlayacak” dedi.
Temelden yüksekliği 40 metre olan Gürdük Şehit Teğmen Osman Alp Barajı’nın gövdesi kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde projelendirildi. İçme suyu ve sulama amaçlı olarak kullanılması planlanan baraj, 33 milyon 390 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak.