Haber/Doç.Dr.Devrim Alkaya
Denizli’nin Beyağaç İlçesi, Sandıras Dağı, Çiçekbaba zirvesine yakın bölgedeki Çiçek baba kurganı ve Kartal Gölü çevresinde yaklaşık yedi asırdır yöre halkı tarafından Yörük-Türkmen kültürüne özgü Eren Günü etkinlikleri yapılıyor.
Kaynağı Orta Asya kurgan mezarları kültürüne dayanan ve bu kültürün devamı niteliğinde olan Eren Günü etkinliğinde; bir gün önce Kartal Gölü bölgesine çıkılır ve burada kurulan çadırlarda konaklama ve çadır ziyaretleri yapılmakta
Ağustos ayının son perşembesi eren günüdür. Çiçek baba adlı erenin mezarı kabul edilen kurganda 3 veya 7 defa dönülür, dua edilir, dilekler dilenir.
Denizli tarafından gelenler Kartal gölünde o gece konaklar. Sandras dağının zirvesindeki kurgana yürüyerek çıkar. Köyceğiz tarafindan gelenler ise Cicek babanin mezarinin bulundugu tarafa geceden direk gelip konaklarlar.
Ertesi sabah şafak vakti Eren Dede – Çiçek baba ziyareti yapılır, dualar okunur, dilekler tutulur, türbe çevresinde 3-7 kez turladıktan sonra kurbanlar kesilir, sofralar kurulur, paylaşılır. Gün sonu etkinlik son bulur. Bu etkinlige ülkemizin dört bir yanından konuklar gelir. Etkinlige farklı yerlerden gelenler ile kaynaşma ve sosyal açıdan önemlidir. Kirsal turizm yönü ve küçükbaş hayvancılık yönü ile büyük onem taşır . Eren Günü Beyağaç Belediyesi’nde festival olarak yürütülmektedir.
Kurban bayramina benzer şekilde kurban etleri ile sofralar kurulur, kardeslik, dostluk pekiştirilir.
Denizli Beyagac ve Muğla Köyceğiz belediyesi bu özel güne büyük önem vererek halkın ihtiyacı olan lojistik desteği sağlamakta.
Eren Günü etkinligine Denizli ve Muğla illeri yanında tüm ülkeden gelen halk bilimciler, tarihciler, türkologlar katılırak incelemelerde bulunuyor.. Eren günü binlerce yıllık eski Türk adetlerinin ve inanışının bir örneğini oluşturmakta.
Bu yıl Eren günü kutlamaları çerçevesinde çarşamba günü Beyagaç ilçesinde bir panel düzenlendi. Panele Prof.Dr.Turgut Tok, Doç.Dr. Devrim Alkaya, Ögr.Gorevlisi Tolga Bakırtaş ve Eren Fehmi Eroğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelde Beyağaç ve ülkemizde Eren kültürü, Çiçek baba hakkında tarihi bilgiler ve kırsal kalkınma konuları ele alındı. Sergi salonunda Beyagac gökyüzü gözlem şenliğinden fotoğrafların yeraldığı fotoğraf sergisi ilçe protokolunce açıldı. Tüm davetlilerce gezildi.
Çarşamba Beyağaç yöresel yemekleri ile akşam yemeği düzenlendi. Çarşamba gecesi Kartal gölüne gidilerek tüm çadırlar dolaşildı ve Türk halk müziği sanatçısı Zekeriya Şakar konseri yapıldı.
Kartal gölünde kalınarak sabah şafakla Eren baba kurganina doğru yüründü. Dağın zirvesindeki kurganda 7 tur atıldı ve kurbanlar kesildi. Doç Dr. Devrim Alkaya panele konuşmacı olarak katıldıktan sonra WORLD TÜRK mikrofonuna yaşadığı gözlemleri paylaştı.
Akkaya” Kartal gölü, anıt ağaçlar ormanı , yol güzergahındaki yaylalar, Çiçek baba kurganı, binlerce yıllık eski adetleri yaşatan rituelin tekrarı ile ile Beyağaç bizlere unutulmaz anılar yaşattı. Beyagac Belediye Başkanı Sayın Mustafa Akçay’ın emeklerini anmadan geçmemek gerekir. Eren baba kültürünü bilimle buluşturması, kırsal turizm için ilçenin hazırlanması, halkın razı edilmesi, hanay evler otelinin kurulması, kadın kooperatifinin kurulması gibi çalışmaların tamamı takdire deger. Şahsen teşekkür ediyorum.
Beyağac ilçemize mutlaka yolunuzu düşürün. Derin kültürü hissedin. Doğal güzellikleri, ormani, anıt ağaçları, Karagölü, Kartal golünü, Çiçek baba kurganını görün. İlcedeki huzuru ve güzelliği hissedin.”dedi.