Türkiye’nin tekstil sektöründeki en önemli merkezlerinden biri olan Bursa’nın, sektördeki tarihi rolünü bir kez daha öne çıkaracak olan, en son yeniliklerin ve ileri teknoloji çözümlerinin sergileneceği Bursa Tekstil Makineleri Fuarı’nın (BTM) lansman ve istişare toplantısı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) binasında sektörün önde gelen temsilcileri, uzmanları ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa’nın tekstil sektöründeki Tekstil makineleri üreticilerinden mümessillere, kimyasal üreticilerden sektördeki diğer önemli paydaşlara kadar geniş bir katılımın olduğu toplantıda, BTM’nin Bursa’ya ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar ele alındı. Toplantının ev sahipliğini yapan Birleşik Fuar Yapım A.Ş. (BİFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural, BTSO ve KFA Fuarcılık yetkilileriyle birlikte sektöre yönelik hedeflerini aktardı.
Toplantıya, tekstil makineleri üreticilerinden yatırımcılara, sektörel dernek ve odalardan iş dünyasının farklı temsilcilerine kadar geniş bir katılım sağlandı. Tekstil sanayinde dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve verimlilik gibi konuların ön plana çıktığı toplantıda, fuarın detayları ve hedefleri aktarıldı.
Ümit Vural: “Bursa’ya Önemli Bir Yatırım Fuarı Kazandıracağız”
BİFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural, BTM’nin tekstil sektöründe bir buluşma noktası olarak öne çıkacağına vurgu yaparak şunları söyledi: “Tekstilin kalbi olan Bursa’da bu fuarı gerçekleştirmek, sadece BİFAŞ’ın değil, Bursa’nın ve sektörümüzün ortak bir başarısı olacak. Türkiye’de tekstil sanayiinin gelişimine katkı sağlayan bir şehir olarak Bursa’yı, dünyanın dört bir yanından gelecek katılımcılarla buluşturacağız. Bu fuar, sektöre büyük bir ivme kazandıracak, yatırım olanaklarını genişletecek. Sizlerin, sektörün ve şehrimizin desteğiyle önemli bir yatırım fuarını Bursa’ya kazandırmak için yoğun çaba sarf ediyoruz.”
Erdem Taylanlı :“ Önümüzdeki Dönemde Bursa Fuar Alanında Daha Aktif Olarak Yer Almayı Planlıyoruz”
BİFAŞ Genel Müdürü Erdem Taylanlı da, fuarcılık sektöründe 30 yıllık deneyime sahip yönetim kadrosu ve konusunda uzman ekipleriyle ‘terzi işi’ diye tabir edilen, butik fuarcılık mantığıyla büyük ve etkili sektörel ihtisas fuarları düzenlediklerine dikkat çekerek, 2025 yılında ilk olarak 22-27 Nisan tarihleri arasında Bursa Karavan Show ve Tiny Home Show fuarlarını, sonrasında ise 19-22 Kasım tarihleri arasında Bursa Tekstil Makineleri Fuarlarını hayata geçireceklerini söyledi. Önümüzdeki dönemde Bursa fuar alanında daha aktif olarak yer almayı planlayarak, 2026 yılı itibariyle de başka sektörel fuarları da yine Bursa Fuar Merkezinde gerçekleştirmeyi yol haritalarına eklediklerini belirtti.
Erdal Usta: “Bursa, Fuarcılıkta Türkiye’nin Lideri Olacak”
KFA Fuarcılık Genel Müdürü Erdal Usta ise, 2025 yılından itibaren Bursa Fuar Alanı’nın işletmesinin KFA Fuarcılık tarafından yürütüleceğini ve yıl boyunca en az 30 fuarın hedeflendiğini belirtti. BTSO’nun liderliği ve Başkanı İbrahim Burkay’ın vizyonuyla Bursa’yı bir ‘Fuar Şehri’ haline getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Usta, “Başkanımızın desteğiyle tüm sektörlerde olduğu gibi tekstilde de Bursa’yı fuarlar şehri yapma amacımız var. BTM Fuarı’nın Bursa’ya tekstil sektöründe büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu kapsamda Bursa’yı, uluslararası bir ticaret merkezi olarak tanıtmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Osman Güler: “Yatırımın Tam Zamanı”
Toplantıya katılan IBIA -Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği ve Elektroteks Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güler de, tekstil sektöründeki başarı hikayelerini Bursa’da yazmaya devam ettiklerini ifade ederek, IBIA EXPO’da olduğu gibi bu fuarda da ilk katılımcılar arasında yer aldığını belirtti: “Tekstil sektörünün gelişimine katkı sağlayan fuarların ülkemiz ve sektörümüz açısından stratejik bir önemi var. Bu bağlamda BTM Fuarı, Bursa’da sektöre katkı sağlamak adına büyük bir fırsat. Ben de şimdiden yerimi ayırttım ve fuarın ilk katılımcısı oldum. Yatırımın tam zamanı; sektörde iş birliği, yeni teknolojiler ve inovasyon için bu fuar önemli bir platform olacak.”
Bursa Tekstil Makineleri Fuarı Hakkında
Bursa Tekstil Makineleri Fuarı 19-22 Kasım 2025 tarihleri arasında Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olup, yerli ve yabancı yüzlerce firmanın katılımıyla büyük bir iş platformu oluşturacak. Fuar, ziyaretçilere tekstil makineleri ve teknolojileri alanındaki en son trendleri yakından inceleme fırsatı sunarken; katılımcılara yeni iş bağlantıları ve ticari işbirlikleri kurmaları için ideal bir ortam sağlayacak.
Türkiye tekstil sektörü, yıllık ihracat hacmi ve istihdam oranları ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlamakta olup, Bursa Tekstil Makineleri Fuarı ile sektörün global rekabet gücünü artırmayı hedeflemektedir. Bu yıl fuarda, sürdürülebilir üretim teknikleri, enerji tasarrufu sağlayan makineler, akıllı üretim sistemleri gibi birçok yenilikçi teknoloji tanıtılacaktır.
Fuarın Katılımcı Profili
BTM, Türkiye ve uluslararası alanda faaliyet gösteren 150’den fazla firma ile 250’den fazla markayı bir araya getirecek. Katılımcılar arasında dokuma, örme, iplik eğirme, boya, dijital baskı ve terbiye işlemlerine yönelik makineler, ekipmanlar ve kimyasal üreticiler bulunuyor. Ayrıca dijitalleşme ve endüstri 4.0 çözümlerinin sergileneceği bu fuar, sektördeki en son teknolojilere ev sahipliği yaparak yenilikçi çözümler sunacak. Özellikle tekstil otomasyon, yazılım ve akıllı üretim sistemleri konusunda uzmanlaşmış teknoloji sağlayıcılar ve tekstil laboratuvar test cihazları da fuarın dikkat çeken katılımcıları arasında yer alacak.
Fuarın Ziyaretçi Profili
Fuar, sektörün tüm temsilcilerine hitap edecek şekilde projelendirilmiş olup; tekstil üreticileri, mühendisler, tasarımcılar, yatırımcılar, AR-GE uzmanları, kalite kontrol profesyonelleri ve akademisyenlerden oluşan geniş bir ziyaretçi profilini hedefliyor.
Özellikle dokuma, örme ve iplik üreticileri; hazır giyim markaları; tekstil laboratuvarları ve sürdürülebilirlik çözümlerine ilgi duyan profesyoneller için önemli fırsatlar sunacak. Bununla birlikte, sektördeki yatırımcılar ve iş geliştirme uzmanları, yeni iş ortaklıkları ve işbirliği olanaklarını keşfetme imkânına sahip olacak.