Uluslararası Jeoçeşitlilik Konferansı açılış töreninde, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, PAÜTERM’in üniversitemiz hocaları tarafından geliştirilen ısı pompası sistemi ile ısıtılarak Pamukkale/Karahayıt bölgesinde örnek teşkil edecek bir uygulamayı hayata geçireceklerini ifade etti ve “Pamukkale bizim en önemli sermayemiz gibi dursa da aslında dünyanın en önemli sermayesidir. Dolayısıyla, gerekirse Birleşmiş Milletler’e kadar bu sorunu taşıyabiliriz. Bundan hiç kuşkunuz olmasın.” dedi.
Rektör Kutluhan: “Yerin üstünü hepimiz biliyoruz ama yerin altını Jeoloji Mühendislerimiz biliyor.”
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Öncelikle Halil Kumsar Hocama bu etkinliği düzenlediği için çok teşekkür ediyorum. Bizler Pamukkale Üniversitesi’ni anlatırken şöyle anlatıyoruz. Üniversiteler ikiye ayrılır: ‘Pamukkale Üniversitesi ve diğerleri’ diye. Dünyada kaç tane Pamukkale var deyince herkes yelkenleri indiriyor. Pamukkale Üniversitesi gözbebeğimiz ve herkesin çok yakın takip ettiği bir üniversite. Ben öncellikle Şemseddin Terzioğlu abimize çok teşekkür ediyorum. Kendisi bizi kırmadı, bu binamızın yapılmasında büyük katkısı var. Bunun dışında, Prof. Dr. Ömer Aydan Hocamıza verdiği destek ve katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Pamukkale suyunun azalması konusunda, Halil Kumsar Hocamız ve ekibi Üniversitemizin görevini yerine getirerek önceki dönem Belediye Başkanlarımızla çalışarak şehrin zemin etüt çalışmasını da gerçekleştirmişlerdi. Pamukkale bizim en önemli sermayemiz gibi dursa da aslında dünyanın en önemli sermayesidir. Dolayısıyla, gerekirse Birleşmiş Milletler’e kadar bu sorunu taşıyabiliriz. Bundan hiç kuşkunuz olmasın. Ayrıca, Denizli Şehir Hastanesi’nin inşaatı içi zemin etüdünü de başarıyla yapmışlardı. İnşallah, hastanemizin de bir gün hizmete açıldığını görürüz. O konuda da Sayın Valimize teşekkür ediyoruz. Tekrar ihalesi yapıldı, tekrar işlemlere başlandı. Yerin üstünü hepimiz biliyoruz ama yerin altını Jeoloji Mühendislerimiz biliyor. Halil Hocamız bize ısı pompa projesini sundu. Bina ısıtmasında ısı pompa sistemi kullanılacaksa bu bölgede kullanılmalı. Çünkü ısı yerin altında çok yakında bulunuyor. Bu konuda ısı pompa sistemini desteklememiz gerekiyor. Pamukkale Üniversitesi Termal Rehabilitasyon Merkezimizi ısı pompa sistemi ile ısıtarak bir örnek yapacağız. En azından sıcak suyun ısınmada kullanıma engel olacağız. Ben, Halil Kumsar Hocamın sunduğu ısı pompası projesi için kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu toplantının da hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından program Prof. Dr. Mehmet Özkul tarafından Unesco Küresel Jeoparkları ve Denizli Traverten Jeoparkı başlıklı sunumunu gerçekleştirildi. Sunumun ardından Prof. Dr. Halil Kumsar ve Öğr. Gör. Volkan Helva Deprem Simülasyonu: Sıvılaşma başlıklı deneylerini gerçekleştirdiler. Deneyin ardından protokol üyeleri ile birlikte ‘Denizli’nin Jeoçeşitliliği ve Denizli Traverten Jeoparkı’ adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
PAÜ Şemseddin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı’nda iki gün boyunca ziyarete açık kalacak olan fotoğraf sergisi ve konferansların devamında, Prof. Dr. Halil Kumsar ve Doç. Dr. Savaş Topal, Yer Kaynaklı Doğal Afetler ve Kentleşmeye Etkisi konulu bir sunum; Prof. Dr. Sefer B. Çelik ile Öğr. Gör. Volkan Helva, Deprem Simülasyonu: Sıvılaşma Deneyi gerçekleştirecek.