Günümüzün İlk Kurşunu Eğitim, Bilim, Sanattır.
İlk Kurşunun Adresinde Endüstri 5.0 Konuşuldu.
Hüseyin Zorkun/ Milli Mücadelenin sembolü olan ilk kurşunun atıldığı Dörtyol’da 106. yıldönümü anma programı çerçevesinde Dörtyol Belediyesince “Endüstri 5.0 ve Süper Akıllı Toplum” konferansı düzenlendi.
Açılış konuşmasını Dörtyol Belediye Başkanı Dr. Bahadır Amaç’ın yaptığı programda ASÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Yılmaz öğrencilerle buluştu.
Başkan Dr. Bahadır Amaç, Milli Mücadelenin başlangıc adresi olan Dörtyol’da ilk kurşunun atılmasının Dörtyol için kıymetli olduğunu belirterek, yapılan etkinliklerle bu kahramanlığın tüm insanlarımızın beynine yerleştirilmesini arzuladıklarını belirtti.
Konferansta konuşan Profesör Yılmaz şunları belirtti; “Dörtyol’da ilk kurşunu ateşleyip, milli mücadelenin ilk kıvılcımını ateşleyen Kara Mehmet Çavuş bugün olsaydı ilk kurşunu ne olurdu? Elbette; bilim, sanat, edebiyat, felsefe, belagat gibi eğitim ve kültürel değerler olurdu. Dünya, Endüstri 4.0 sürecini tamamlama aşamasında ve odağında toplumsal ergonomi ve insan olan yeni bir sürece yani Endüstri 5.0’a giriş yapmış bulunmaktadır. Riskler ve fırsatlarla bir Covid 19 dönemi yaşadık. Korkularımız, kaygılarımızla birlikte pek çok alanlarda büyük teknoloji hamleleri gerçekleştirildi. İnsan hayatını kolaylaştıran bu teknolojilerin ilk temeli CERN’de atıldı. Bugün kullandığımız internet tabanlı online ve mobil uygulamalarının fikri burada doğdu. Be teknolojik gelişmeler milli eğitim sistemimizi de yakından ilgilendirmektedir. Gençliğin eğitimine günümüz şartlarında yeni bir model olan STEAM uygulamaları geliştirildi. Artırılmış gerçeklik, 5G teknolojileri, Metaverse, ChatGBT 4.0 gibi yapay zeka uygulamaları hayatımızın her alanını kuşattı. Bizim de değişen dünya ölçeğinde gelişmeleri yakından takip etmemiz, teknolojiyi amaçları doğruldusunda etkili ve dozunda kullanmamız gerekmektedir. Aksi halde bu nimetler hayatımızı, geleceğimizi karartabilir. Endüstri 5.0 ile insan ve sosyal toplum, sürdürülebilirlik, dayanıklılık gibi üç temel boyut karşımıza çıkmaktadır. Burada, hayatın sağlıklı olarak sürdürülmesi, yeni tedarik ve üretim zincirleri, esneklik ve dayanıklılık, ergonomik ve konforlu bir hayat öngörülmektedir.”
Konferansın sonunda Profesör Yılmaz katılım sağlayan on farklı okuldan yıl içinde en fazla kitap okuyan öğrencilere imzalı kitaplarını takdim etti. Dörtyol Belediye Başkanı Dr. Bahadır Amaç, Profesör Yılmaz’a bu anlamlı etkinliğe destek vermesinden dolayı teşekkür ederek, 106. yıldönümünde Milli Mücadelenin başlamasında şehrin sembolü olan “İlk Kurşun” beratını takdim etti.