Haber: Nurgül Yılmaz
Kamera: Cemre Nehir Yılmaz
Yıl 2023, ancak Manisa’nın 1.500 nüfuslu Yağcılar Mahallesi’nin yarısı; hem susuz, hem elektriksiz, hem de alt yapısız. Yağcılar’ın çeşmelerinden su akmazken, sokaklarından kanalizasyon akıyor. Elektrikleri de sürekli kesik, bazı sokaklarının ise yolları yok.
MAHALLELİ; SUSUZ, ELEKTRİKSİZ VE KANALİZASYONSUZ
Manisa şehir merkezine sadece 15 km mesafede olan Yağcılar Mahallesi halkı; MASKİ, Gdz (Gediz) Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Yunusemre Belediyesi’ne veryansın ediyor. Son 10 yılda sürekli yaşadıkları; elektrik kesintileri, susuzluk, Kanalizasyon altyapılarının olmayışı mahalle halkını sokağa döktü. Mahalleli, son 3 aydır ise susuzluk çilesine katlanmak zorunda kalıyor.
Haber videosu ve röportajların tamamını izlemek için linke tıklayınız…
“HİZMET YOKSA OYDA YOK, İYİ NİYET TE YOK ! KOLAY İŞ Mİ SUSUZ YAŞAMAK?”
Mahalle meydanında toplanan halk bir ay içerisinde elektrik, su ve kanalizasyon sorunlarının çözülmemesi halinde; MASKİ, Büyükşehir ve Yunusemre Belediyesi ile Gediz Elektrik önünde eylem yapacaklarını, seslerini tüm Türkiye’ye duyuracaklarını, su, elektrik, kanalizasyon ve yol problemlerinin çözülmemesi halinde hiçbir belediye başkanı adayına oy vermeyeceklerini haykırdı. Mahale halkı; “hizmet yoksa oyda yok, iyi niyet te yok. Yeter artık. Canımıza tak dedi. Bıçak kemiğe dayandı. Suyumuz yok suyumuz. Kolay iş mi susuz yaşamak? Kolaysa o zaman gelsinler burada bir hafta susuz yaşasınlar da görelim.” dedi.
MUHTAR CEVAT TÜRKYILMAZ; “SÖYLÜYORUZ YAPMIYORLAR, SORUNUNUZ YOK DİYORLAR”
Mahalle muhtarı Cevat Türkyılmaz 1.500 nüfuslu Yağcılar Mahallesi’nin yukarı bölümlerindeki sokaklarda yaşayan vatandaşların 10 yıldır her yaz ayı geldiğinde susuz kaldığını, içme sularının MASKİ’ye ait şehir şebekesinden gelmediğini, ovaya açtıkları sondaj kuyusundan içme sularını temin etmeye çalıştıklarını, ancak çıkan suyun mahallenin ancak yarısına yettiğini ifade etti. Yağcılar Mahallesi’nin Üst bölgesinde bulunan sokaklarda yaşayan vatandaşların evlerine sondaj kuyusundan çıkan suyun yetmemesi ve kuyunun pompasının gerekli hizmeti vermediğini, defalarca MASKİ’ye ilettiğini, mağduriyetlerinin çözümü için defalarca başvurmuş olmasına rağmen, sürekli oyalandığını, taleplerinin çözümlerinin ertelendiğini söyleyen Mahalle Muhtarı Cevat Türkyılmaz artık boş vaatlerden bıktıklarını dile getirdi. Mahalle muhtarı Cevat Türkyılmaz; “söylüyoruz yapmıyorlar, sorununuz yok diyorlar” diye konuştu.
“HEM KUYUMUZDAN ÇIKARDIĞIMIZ SUYUMUZ, HEM DE POMPAMIZ YETERSİZ”
Muhtar Cevat Türkyılmaz ve mahalle halkı; “hem sondaj kuyumuzdan çıkardığımız suyumuz yetersiz, hem de pompa yetersiz. 2 depomuz var. Ancak biri çalışıyor, diğeri devrede değil, çalışmıyor. Mevcut çalışan kuyumuzun pompa kapasitesinin yükseltilmesi gerekiyor. Diğer yedek kuyunun da çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Ayrıca bağlantılarının da yapılması gerekiyor. Bizim nüfusumuza ancak 2 kuyudan çıkartılan su yeter.” Dedi.
“TEK KUYUDAN ÇIKAN SU BİZE YETMİYOR, 2. KUYUNUN DA ÇALIŞTIRILMASI GEREKİYOR”
Muhtar Cevat Türkyılmaz ikinci kuyunun da çalışır hale getirilmesinin şart olduğuna vurgu yaparak; “tek kuyudan çıkan su bize yetmiyor. Geçen yıldan beri MASKİ’ye gidip geliyorum, gerekli başvuruları yaptım, ama gelip pompamızın ve sondajımızın bağlantılarını yapmıyorlar. Salı günü için söz aldım. İnşallah gelip yaparlar. Geliyorlar, bakıyorlar, kontrol ediyorlar ve bize; “suyunuz yeterli, problem yok” deyip gidiyorlar. Ama Mahalle halkı saat 5’ten sonra evlerine geldiğinde su, halka yetmiyor. Bu konuyu MASKİ yetkililerine bir türlü anlatamıyor ve inandıramıyoruz. Bizim su sorunumuza çok acilen bir çözüm bulunsun. Mahalle halkı artık MASKİ ve Gediz A.Ş gelip hizmet verecek diye beklemekten bıktı.” Dedi.
LAĞIM SULARI SOKAKLARDAN AŞAĞI, AÇIKTAN AKIYOR
Mahallerinin kanalizasyon alt yapısının olmadığını, foseptik çukurları ile idare ettiklerini, foseptik çukurları dolunca, lağım sularının sokaklardan aşağı ve açıktan aktığından dert yanan muhtar Cevat Türkyılmaz ve mahalle halkı; “bu çağda, şehir merkezine sadece 15 km mesafede olan bir mahallede hem su yok, hem elektrik yok, hem de kanalizasyon alt yapısı yok. Bu utanç verici. Lağım suları sokaklarımızdan aşağı açıktan akıyor.” Diye dert yandı.
“BURADAN İHBAR EDİYORUZ, BİZİ LAĞIM SULARI ARASINDA YAŞATIYORLAR”
Lağım sularının sokaklardan aşağı aktığından dolayı salgın ve hastalık riski olasılığına dikkat çeken muhtar Cevat Türkyılmaz ve mahalle halkı; Manisa valiliğini, İl Sağlık Müdürlüğü’nü ve yetkili kamu kurumlarını göreve çağırarak; “Buradan ihbar ediyoruz. Bizim kanalizasyon alt yapımız yapılmıyor. Bizi hastalık ve salgın riski ile kaderimize terk ettiler. Koman bir mahalle halkı lağım suları arasında, susuz yaşıyor. Sayın Vali’nin, İl Sağlık Müdürü’nün ve yetkili kamu kurumlarının, hatta sağlık Bakanlığı’nın bu durumdan haberi var mı? Olduğunu sanmıyoruz. O nedenle buradan ihbar ediyoruz. Bizi lağım suları arasında yaşatıyorlar.” Diye konuştular.
“GAZETECİ ÇAĞIRIP, HABER YAPTIRMADAN SORUNLARIMIZI NEDEN ÇÖZMÜYORSUNUZ?”
Mahalle halkı; resmi başvurularla, dilekçelerle, belediyeleri telefonla arayarak şikayet ve talep bildirme işlemleri ile, kayıt açtırma işlemleri ile sorunlarının çözülmediğini, artık susuzluktan, elektriksizlikten ve alt yapısızlıktan dolayı bıçağın kemiğe dayanma noktasına geldiğini ve gazeteci çağırıp haber yaptırmak zorunda kaldıklarını itiraf ederek, yetkililere tepki gösterdi. Mahalle halkı; “Buraya gelinsin, gerekli incelemeler yapılsın ve gerekli önlemler alınsın. Sayın valimizi, belediye başkanlarımızı, İl Sağlık Müdürlüğü’nü, Sağlık Bakanlığı yetkililerini, Ak Parti il başkanını ve milletvekillerimizi göreve çağırıyoruz. Sesimizi duyun artık. İlla basın yoluyla haber yaptırarak mı size işinizi yaptıralım? Haber yaptırmadan işinizi neden gereğince, tepki toplamadan, vaktinde yapmıyorsunuz? Biz bu haberi; bizi yıllardır duymadığınız, mağduriyetlerimizi gidermediğiniz, taleplerimizi önemsemediğiniz ve aldığınız oyların hakkını hizmet olarak bize sunmadığınız için yaptırıyoruz. Çünkü anladık ki; işin içerisine gazeteci girmeden, yapmadığınız hizmetleri ifşa etmeden; siz bizim sorunlarımızı çözmeyeceksiniz. Bundan sonrada sorunlarımıza derman olmayacaksanız o koltukları boş yere işgal etmeyin. O koltuklar size haramdır. Keşke bu haberi yaptırmadan gelip, işinizi gereğince yapsaydınız. Çocuklarımız bu lağım sularının içinde dolaşıyor veya oynuyor. Bir salgın olması çok kuvvetle muhtemel. Bizi kaderimize terk ettiler. Bu nasıl belediyecilik anlayışı bir türlü anlam veremiyoruz. Biz bu belediye başkanlarına oy verdik. Bize neden hizmet vermiyorlar. Mahallemize kanalizasyon alt yapısı istiyoruz” diye tepki gösterdiler.
“EVLERİMİZDEKİ TÜM ELEKTRİKLİ EŞYALARIMIZ BOZULDU. VARLIKTA YOKLUK YAŞIYORUZ”
Mahallerinde çok sık elektrik kesintisi olduğundan da şikayet eden Muhtar Cevat Türkyılmaz; “ne kadar olumsuzluk varsa bizim mahallede. Elektriklerimiz de çok sık kesiliyor. Evlerimizdeki tüm elektrikli eşyalarımız bozuldu. Varlıkta yokluk yaşıyoruz. Günün yarısından çoğunda elektriğimiz yok. İşlerimizi yapamıyor, ihtiyaçlarımızı gideremiyoruz. Kişisel temizliklerimizi yapamıyoruz. Defalarca Gediz A.Ş’ye başvurduk, Gediz Elektrik’te sorunlarımızı çözmedi. Sürekli bahane üretiyorlar, çileyi biz çekiyoruz. Gediz A.Ş’de bir an önce görevini yerine getirsin ve mağduriyetimizi çözüme kavuştursun.” Görüşlerine yer verdi.
“OTURDUKLARI YERLERDEN KALKIP TA ÇİLELİ HALİMİZE ÇARE OLMADILAR”
Nilüfer Atlıata adındaki vatandaş ise susuzluk, elektriksizlik, kanalizasyon altyapısının olmayışı ve yolsuzluktan dolayı çok çile çektiklerinden şikayet ederek; “bizim suçumuz ne? Bizim suçumuz bunlara oy vermemiz mi? Biz bu belediyelere oy verdik. Neden gelip bizim sorunlarımızı çözmüyorlar? Neden gelip su pompamızı bağlamıyorlar, suyumuzu vermiyorlar, kanalizasyonumuzu, yollarımızı yapmıyorlar? Bizim suçumuzu bu belediye başkanlarına oy vermek ise, biz Mart’ta yapılacak belediye seçimlerinde bunlara oy vermeyeceğiz. Kim sorunlarımızı çözecekse o adaya oy vereceğiz. Bize söz verdiler, oyumuzu aldılar, şimdi gelip sorunlarımızla ilgilenmiyorlar. Sürekli bahaneler uydurup bizi oyalıyorlar. Banyo yapamıyoruz, yemek yapamıyoruz, bulaşık yıkayamıyoruz, hayvanlarımıza su içiremiyoruz, kendimiz çeşmelerden su içemiyoruz. Pet şişe veya damacana sularla idare etmeye çalışıyoruz. Bizi çok mağdur ettiler, hiçte utanmıyor, sıkılmıyorlar. El atsınlar el, masada oturmakla bu işler olmaz. Yunusemre Belediye Başkanı; Ortaköy’e yaptığı hizmetin yarısını buraya yapsaydı ya. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün görevini yerine getirip te mahallemize su verseydi, kanalizasyon alt yapısını ve yollarımızı yapsaydı ya… Yapmadılar, ilgilenmediler, oturdukları koltuklardan kalkıp ta çileli halimize çare olmadılar.” Diye tepki gösterdi.
BELEDİYELER VE GEDİZ A.Ş’YE BİR AY MÜDDET TANIDILAR
Yağcılar Mahallesi’nin; kadınları, erkekleri ve çocukları yaşadıkları sıkıntılarını tek tek anlatarak; MASKİ, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gdz (Gediz) Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Yunusemre Belediyesi’nden en geç bir ay içerisinde; elektrik, su ve kanalizasyon, yol sorunlarını alkışlı protestolarla çözmelerini talep etti. Mahalle halkı sorunlarının çözülmemesi halinde; MASKİ, Büyükşehir ve Yunusemre Belediyesi ile Gediz Elektrik önünde eylem yapacaklarını, seslerini tüm Türkiye’ye duyuracaklarını haykırdı.