“Kokuya neden olan fabrikalara yönelik denetimler sıklaştırılmalı”
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, koku sorununu kalıcı şekilde çözüme kavuşturmak için çalışmalarını sürdürüyor. 11 milyar 95 milyon liralık dev yatırımla “Yaşayan Körfez” programını hayata geçiren İZSU, Pınarbaşı ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) solvent bazlı üretim yapan ve çevreye koku yayan fabrikaların denetlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulundu.
İZSU Genel Müdürlüğü, körfezin temizlenmesi ve koku sorununun ortadan kaldırılmasına yönelik yol haritasını adım adım uyguluyor. İZSU, kent genelinde birleşik sistem atık su ve yağmur suyu hatlarının ayrıştırılması, dere çıkış ağızlarında dip tarama çalışmaları, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin revizyonu, 4. Faz Projesi ve daha birçok hayati projeyi hayata geçiriyor. Bölgesel koku şikâyetlerinin nedenlerini de tespit eden İZSU, Pınarbaşı ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan kuruluşların denetlenmesi ve yerleşim alanlarına yakın fabrikaların sınır değerlerinin aşağıya çekilmesi için harekete geçti.
İZSU Genel Müdürlüğü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne konuya ilişkin resmi bir yazı göndererek, bu konudaki denetim ve yaptırım yetkisinin kullanılmasını istedi.
Yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Kentimizde son yıllarda yaşanan koku probleminin çözümüne yönelik idaremiz tarafından son bir yıl içinde Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi çamurlarının sahaya dökülmesine son verilmiş ve izinli sahalara nakline başlanmıştır. 2000 yılından beri devrede olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisinin revizyonu, birleşik sistem olan kanalların yağmursuyu ayrıştırma çalışmaları, dere çıkış ağızlarının karasallaşan alanlarında tarama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İdaremiz tarafından kokunun önlenmesi ile ilgili büyük bir yol kat edilerek koku sorunu minimize edilmiş olmasına rağmen Bornova-ınarbaşı bölgesinde ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesindeki bulunan sanayi tesislerinden koku geldiği yönünde vatandaş şikayetleri tarafımıza ulaşmaktadır. İzmir il sınırları içerisinde bulunan tüm endüstriyel işletmelere, atık su denetimleri tarafımızca düzenli olarak yapılmaktadır. Ancak Bornova ve AOSB içerisinde yerleşim alanlarına çok yakın olan fabrikalara denetimlerin yapılarak yerleşik halkın etkilenmeyeceği şekilde sınır değerlerin daha aşağısına indirilmesi için gerekli önlemlerin aldırtılması hususunda gereğinin yapılması önem arz etmektedir.”
AOSB yönetimi ve fabrika yöneticileriyle toplantı
İZSU Genel Müdürlüğü, koku sorunuyla ilgili sorumluluk sahası dışında kalan diğer faktörlerin ortadan kaldırılması için de adımlar atıyor. İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İzmir’deki koku sorunu ve çözümü için hayata geçirilen yatırım ve projelerle ilgili görüşmek üzere AOSB yönetimi ile önceki aylarda bir araya geldi. İZSU yönetimi, körfezin temizliği için hayati önem taşıyan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde ve ilçe genelinde yürütülen projeleri AOSB yönetimi ile paylaştı. Bölgede üretim yapan fabrika yöneticilerinin katıldığı görüşme kapsamında Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde solvent bazlı üretim yapan fabrikalardan kaynaklanan keskin kokuların önüne geçmek için tesislerin yetkilileriyle görüşüldü. Tesislerin kokuyu en aza indirecek önlemleri alması ve gerekli yatırımları yapmaları konusunda görüş birliğine varıldı.
Endüstriyel atık sular gözetim altında tutuluyor
İZSU, endüstriyel atık su üreten fabrikaları da mercek altına aldı. Yoğun su kullanımı olan ve endüstriyel atık sularını arıtarak kanalizasyona deşarj eden 3 sanayi tesisine teknik ziyaret düzenlendi. Fabrikalara ait arıtma tesislerinin incelendiği toplantıda, tesislerin atık sularını Yaşayan Körfez hedefi kapsamında alıcı ortam standartlarına kadar arıtarak dereler aracılığı ile iç körfeze tatlı su girişi sağlama ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin yükünü azaltma kararı alındı.