Sosyal medyanın yaşamımızda önemli bir yeri var değil mi?
Biz gazetecilerin özellikle dijital medya kullanımı artık mecburi diyebiliriz. Haberleri bu yolla aktarımı daha hızlı ulaşıma açık olması özellikle bizlere cazip gelmekte.
Ama bu sosyal medyayı hayatlarının odak noktasına koyan özenti kesimi var ki, özentilik boyutu, estetik ameliyat olaylarına kadar gitmekte. Örneğin Sosyal medyada bir fenomenin cinsiyet değiştirmesi ve bu sürecin her saniyesini paylaşması ve ya sağını solunu estetik yaptırması karşı tarafta öyle bir etki yaratıyor ki ameliyat masasına yatan o kadar insanla karşılaştım ki…
Nasıl giyineceğimize, nasıl görüneceğimize, nereye gideceğimize, nasıl eğleneceğimize artık sosyal paylaşım ağları karar verir oldu.
Sahte hayatlar, filtreli yüzler, hep mutlu hallerin sosyal medyada gösterme çabası, Sosyal medya fenomenlerine hastalık derecesinde özentiler.
Erkek kadın kavramının birbirinin kalmaması, ve her şeyin insanlara normal gelmesi ve olaylara karşı artık tepki verememesi…
“ Mutlu olmak için şunları tüketmeli, şu mekanlara gitmeli, şu yemeklerden yemeli, şu kişiler gibi görünmeli, şu kişilerin yaptıklarını yapmalı ve şu kişiler gibi düşünmeliyiz…
Sosyal medyanın empoze ettiği bu tür düşünce kalıpları kişide kıyaslamayla birlikte mutsuzluk ve yetersizlik duygusuna yol açabiliyor.
Sosyal paylaşım ağlarında yapılan paylaşımlara baktığımız zaman, şunu görüyoruz: Herkes mutlu, herkes kusursuz, herkes başarılı… Oysa bir insanın hayatında her şey yolunda ve iyi gidiyorsa bu güzellikleri resimleyip paylaşacak pek zamanları olmuyor. Mutluluklarını kimseye kanıtlama ihtiyacı hissetmiyorlar.
Sosyal medya hem bir sosyalleşme alanı olabilirken, hem de gerçek hayattan uzaklaşıldığı için aynı zamanda asosyalleşme alanlarıdır. Öğrenciler için eğlenceli bir ders notu paylaşımı platformu olabilirken, aynı zamanda ders çalışmanın önünde duran en büyük engel de olabilir.
Eğer sosyal medyanın size zarar vermeye başladığını düşünüyorsanız ilk olarak yapacağınız şey başka bir konuya odaklanmaktır. Kendinize başka hedefler belirlemekle işe başlayın ve bunlara odaklanın. Bu sayede bu amaçlarınız sizin önceliğiniz olacak ve otomatik olarak sosyal medyaya daha az zaman harcayacaksınız. Bununla birlikte eşinizle, partnerinizle, arkadaşlarınızla sosyal medyadan bilgi alışverişi yapmak, iletişime geçmek yerine, bu kişilerle fiziksel olarak görüşmek, iletişiminizi kuvvetlendirmeniz ve kişilerarası problemlerinize kalıcı, efektif çözümler bulabilme ihtimalinize katkıda bulunacaktır.