CHP’li Arpacı: “Gelecek 12 Ayda Ödenecek 233 Milyar Dolarlık Dış Borç, Türkiye’yi Ekonomik Çıkmaza Sürüklüyor”
CHP’li Arpacı: “Ekonomi Borç Sarmalında, Çıkış Yolu Görünmüyor”
CHP Denizli Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Şeref Arpacı, Türkiye’nin gelecek 12 ayda ödemekle yükümlü olduğu 233 milyar dolarlık dış borç rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arpacı, özellikle özel sektör üzerindeki ağır borç yüküne ve kamu kesiminin dış borç yönetimindeki yetersizliklerine dikkat çekerek, “Bu borç yükü, ekonomimizin üzerindeki baskıyı daha da artıracak” dedi.
Arpacı, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’nin orijinal vadesine bakılmaksızın gelecek 12 aylık dönemde ödemek zorunda olduğu dış borç miktarı 233,1 milyar dolar olarak açıklandı. Bu borcun 55,2 milyar doları kamu kesimine, 38,4 milyar doları Merkez Bankası’na, 139 milyar doları ise özel sektöre ait. Özellikle özel sektörün üstlenmek zorunda olduğu 139 milyar dolar, finansal sistem üzerinde büyük bir risk oluşturuyor. Özel sektörün bu borcun 68,8 milyar dolarını finans kuruluşlarına, 70,7 milyar dolarını ise reel sektöre ödemesi gerekiyor.”
“Borçlar Sürdürülebilir Değil”
Eylül 2024 itibariyle, dış borcun 176,4 milyar dolarlık kısmının kısa vadeli olduğuna dikkat çeken Arpacı, bu durumun ekonomide kırılganlıkları artırdığına vurgu yaptı. “Bu kısa vadeli dış borcun 39,6 milyar doları kamu kesimine, 38,4 milyar doları Merkez Bankası’na ve 98 milyar doları özel sektöre ait. Özel sektörün toplam dış borcu ise 263,6 milyar dolara ulaştı. Bu tablo, borçların sürdürülebilir olmadığını açıkça ortaya koyuyor” diyen Arpacı, 2024’ün ilk dokuz ayında özel sektörün dış borcunun 13,3 milyar dolar arttığını belirtti.
“İktidar Ülkeyi Borç Batağına Sürüklüyor”
Türkiye’nin gelecek 12 ayda ödemek zorunda olduğu 233,1 milyar dolarlık dış borç, iktidarın ekonomi yönetimindeki basiretsizliğinin acı bir sonucu olduğunu belirten Arpacı, şunları kaydetti:
“Kısa vadeli borçların toplam borç içindeki payının yüzde 75’i aşması, ekonomik politikalardaki öngörüsüzlüğü ve plansızlığı gözler önüne seriyor. Bugün finans kuruluşları ve reel sektör borçlarını çevirmekte zorlanırken, iktidarın bu krizi çözmek yerine günü kurtarmaya odaklanan politikalarla sorunu derinleştirdiği açıktır. Bu borç sarmalı, Türkiye’yi ekonomik bağımsızlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır ve iktidarın bu tablodaki sorumluluğunu görmezden gelmesi kabul edilemez.”
Borç yükünün ekonomi üzerindeki baskısını hafifletmek için şeffaf, hesap verebilir ve sürdürülebilir bir ekonomi politikası uygulanması gerektiğini belirten CHP’li Arpacı, “Vatandaşlarımızın geleceğini ipotek altına alan bu borç sarmalına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.