Reklam Bölümü
WTHA

Bültenimize abone olun, Gündemden haberdar olun!

Abone olduğunuzda WorldTürk'ün Kullanıcı Sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.
Reklam Ver

ÇALIŞKAN YRP ADAYI YALÇIN 5.KEZ PROJELERİNİ AÇIKLADI

HABER:DOĞAN ERTAN

Gecesini gündüzüne katarak Tüm Bursalılara dokunmaya gayret eden YRP Bursa BüyükşehirBeld Bşk.Adayı Sedat Yalçın Almira Otelde 5.kez Basının karşısına çıktı.Yalçının bugünkü proje başlıkları ise Kalkınma,Tarım ve Gıda üzerine idi.Yalçının projelerinden özetler şöyle:

Yalçın, “ekonominin genel problemli yapısı, döviz kurunun yükselmesi nedeniyle de ithalata dayalı girdileri tarım ve hayvancılığı son derece zorluyor. Genel tarım politikalarımız sonuç olarak başka ülkelerin çiftçilerini finanse etme gibi bir yola bizi sokuyor” dedi.

WorldTurk Reklam

“EKO KÖYLER OLUŞTURULMALI”

Yalçın, büyükşehirlerdeki kırsal nüfusa değinerek Bursa’da ki nüfus yoğunluğunu kırsala taşınması gerektiğini ve bunun için buna yoğunluk verilmesi gerektiğini açıkladı. Yalçın, “kırsalda yollar, kanalizasyonlar, arazi yolları, içme suyu, internet ve atık çöp konuları var. Bunların hepsinin planlanmalı. İnternetin olmadığı bir kırsal mahallede kimseyi tutamazsınız. Ticaret yapan bir insanı, tarımla uğraşan bir insanı tutamazsınız. Bugünün gerçeği bunların hepsini tamamlamamız gerekiyor. Köylerimiz çok güzel, doğal güzellikleri olan köylerimiz var. Bunlara yönelik özel EKO köyler planlamamız lazım. EKO köyler ve tarihi otantik köyler başlığı altında ciddi bir turizme açmamız lazım. Bir turizm lokasyonu olması lazım” diye ifade etti.

“TARIM KOOPERATİFİ KURULMALI”

Köydeki insanlar iyi niyetle bir yola çıkıyorlar, onun elinde tutulması gerektiğini ve ona yol gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, “bilimsel ne yapmaları gerektiğini, geçici finans ihtiyaçları varsa onları ve kooperatifin hedeflere ulaşması için destek vermek gerekiyor. Biz bu örgütlenme işini çok önemsiyoruz. Hollanda tarımdaki başarısının altınındaki neden kooperatifçiliktir. Dünyada ikinci şu anda tarımsal ürün ihracatında  Şimdi Hollanda’da siz bir tarımla ilgili bir iş yapacaksanız, bir arazi aldıysanız, siz kendi başınıza hiçbir şey yapmıyorsunuz. Kooperatife gidiyorsunuz sadece. Tek yapacağınız o. Kooperatif sizin, toprağınızın analizini yapıyor, her şeyi kooperatif planlıyor. Bizde böyle bir sistem yok. Bizde büyük bir sahipsizlik var” dedi.

“BURSA’NIN MARKA OLMASINI ARZU EDİYORUZ”

Organik tarım üretecek bir yapı kuracaklarını açıklayan Yalçın, turizm odaklı ve  o bölgenin yöresine uygun  mahalleler kuracaklarını söyledi. Yalçın, “bütün dört dağ ilçemizde de mahalleler de oralarda oturacak insanlar bu organik tarımla da ilgili çalışacaklar ama bizim profesyonel şirketlerimiz orada devrede olacak. Bu ürünlerin aynı Hollanda’daki kooperatifler gibi takibi yapılacak. Ve paketleme, kurutma, dondurulmuş şekilleriyle ilgili bütün tesisler merkezi bir yerde oluşturacak.  Biz dağ ilçelerimize ciddi bir ihracat geliri oluşturacak bir sistem kurmak istiyoruz. Oradaki organik ortamı değerlendirerek,  uygulamayı takip etmek, doğru kararlar almak, doğru fidan dikmek, tarımın, bilimin gerektirdiği neyse bunları yapmak istiyoruz. Bursa Organik Tarım ihracatında organik tarım ürünleri ihracatında marka olmasını arzu ediyoruz” diye belirtti.

“ÜRÜNLERİN ÜZERİNDE BARKOD OLACAK”

Bir tarımsal ihracat merkezi kuracaklarını açıklayan Yalçın, “Bizim üretim yerlerimiz belli, hangi ürünlerde müdahale etmemiz gerek konular belli. Hep uzmanlarla bunu çalışıp yapacağız ve Bursa’daki bu tarımla ilgili aracı meselesini kökünden çözecek bir çalışma olacak.  Avrupa Yeşil Mutabakat diye bir başlık var. Eğer Avrupa Birliği’ne bir ihracat yapacaksanız belli özellikleri taşıması gerekiyor. Tarım üretimini takip etmek gerekiyor. İnsan sağlığına aykırı hiçbir şey olmadığını gösteren bir barkod o ürünün üstünde olacak ve  tüketiciler bu barkodu okuyarak o ürünü tüketecekler. Bunda biz de destek olacağız üreticilere. Bu sistemi uygun bir şekilde üretim yapmaları için çok rastgele değil, bilimsel  tüketiciyi koruyacak çok önemli bir çalışma. Bunu da bir farkındalık olsun istiyoruz” dedi.

“TARIM AVM’LERİ KURULACAK”

Tarım AVM projesine değinen Yalçın, “İzmitli Orhangazi arasında. Karacabey’le Mustafakemalpaşa arasında, İnegöl’de ve Kestel Gürsu arasında. Buradan amacımız şu: Örneğin İznik’te o surların içinde yüzlerce iş yeri var. Biri traktör satıyor, biri tohum satıyor, biri gübre satıyor, biri kürek. Bir turist olduğunuzu düşünün, o traktörcülerin aralarından geçerek  İznik’in içine giremiyorsunuz. Şimdi bu arkadaşlarımızın hepsini çok sağlıklı,  muhteşem bi yere almak istiyoruz. Surların dışında mesela.  Tarımla ilgili kimin ne ihtiyacı varsa oraya gidip hepsini bir arada bulacak. Orada bankalar olacak, restoranlar olacak, kafeler olacak. Her türlü altyapı olacak. Bu da  ilçelerimizi son derece güzelleştirecek bir proje” diye açıkladı.

“GIDA İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Gıda ve tarım okullarının kapanılmasına değinen Yalçın, fiili olarak  gıda ve tarım okullarını kuracaklarını açıkladı. Yalçın, köylerde bilinçli tarım uzmanlarına ihtiyaç var olduğunu belirtti. Devamında Yalçın, “Gıda israfında bir bilinçlenme, bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Bir nokta 3 milyar ton çöpe gidiyor Türkiye’de.  Bunun değeri de 214 milyar TL olarak hesaplanmış.  Bizim inançlarımızda da  israf haram. Bu parayla neler yapılır diye ben merak ettim, Nilüfer Çayı temizlenir 7 milyara. TOKİ binaları meşhur dönüştürülür 9 milyar liraya. 50 bin sosyal konut yaparsınız. 78 milyar lira kentsel dönüşüm yaparsınız. Bursa’nın hiçbir sorunu kalmıyor mu, Sadece şu israfı önlesek? Mesela böyle bir stratejisi var mı Bursa’nın? Kim çalışıyor bu konuda? Hiç böyle bir şey yok” dedi.

“HER KONUDA VERİLER TOPLANMALIDIR”

Proje tanıtımı sonrasında Sedat Yalçın, diğer Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarının projlerini değerlendirdi. Yalçın, “Bursa’ya bir fayda olsun istiyorum. Biz burada ilk sunumumuzda dedik ki ‘Bursa’nın verileri yok’. Yöneticiler bir karar alacaksa veriye dayanarak almalı, bütçeyi yanlış kullanma riskleri var. Kent verileri merkezi tüm düyada uygulanan bir şey ve büyükşehir verilerininin kullanılması lazım. İmar, çevre, ulaşım, sağlık, eğitim her konuda veriler toplanmalıdır, buradan politika üretilmelidir. İsim vermeden anlatacağım anlayacaksınız. Bir aday arkadaşımız, Bursa’da istatistiklerin takip edildiği bir merkez kuracağız dedi. İyi bir gelişme” açıklamalarında bulundu.

“BURSA ÇOK MERKEZLİ BİR YER OLMALI”

Bursa trafiğinin esas nedeninin Bursa’nın doğu-batı hattında kurulmuş olmasından kaynaklı olduğunu belirten Yalçın, “halbuki trafiği çözmenin en iyi nedeni Bursa’yı çok merkezli bir yer haline getirmektir. Kuzey-güney hatlarıyla Bursa’nın çalışılması gerekiyor. ‘Raylı sistem projesi yapacağız’ diye bir haber geldi, iyi bir şey, 20 yıl sonra bu noktaya gelmek iyi oldu” şeklinde trafik sorunu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“HAVA KİRLİLİĞİ DEDİK”

Yalçın, “Hava kirliliğinde Nilüfer, Kestel, İnegöl alarm veriyor dedik. Hava kirliliği ve akciğer kanser riski artıyor dedik. Sanayi yerleşimi önemli dedik. Hiçbir şey dememişiz gibi hiçbir aday arkadaş bu konuya girmedi. Demek ki hiçbir sorun göremediler” şeklinde eleştrilerde bulundu.

“NİLÜFER ÇAYI NEDEN KONUŞULMUYOR?”

Yalçın, “Nilüfer Çayı diye bir başlık açtık. Kaynak belli, neden olduğu belli. Çok büyük bir tehdit. Bunu nasıl çözeceğiz? Bütün dökümanları inceledim. Hiçbir şey yapmayacak mısınız? İki adayın da hiçbir fikri yok. Buraya ciddi yaklaşmak lazım. 70 km bir hatta ilerliyor. Bu kirlilik kaynaklarını acilen bir tünelin içine alıp, beş ayrı OSB’nin kenarından Karacabey’de arıtarak temiz olarak bırakmak gerekiyor. Maaliyeti 7 milyar lira. Bunu beş OSB arasında paylaştıracağız. Bu belediyenin işi değil mi? Eskişehir Porsuk Çayı’nı nasıl temizledi. Biz niye yapmıyoruz?” şeklinde konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR SORUN”

Kentsel dönüşüm konusunda Bursa son beş yılda 11 bin konut projesi üzerinde çalıştığınu söyleyen Yalçın, “şimdi 11 bin bitti kabul edin. Yılda 2 bin 200 eder değil mi? Bursa’nın deprem anında sorun yaşayacağı 600 bin konut var. Bunu böldüğünüz zaman kaç yıl oluyor biliyor musunuz? 272 yıl. Şimdi bu sistemde biz bu işi yapamıyoruz demektir.  Böyle yönetilmez arkadaşlar bu işler” dedi.

“BURSASPOR’A İLGİSİZ KALAMAYIZ”

Sedat Yalçın, Bursaspor’un değerinin bilinme gerektiğini açıklayarak, “Bursa şampiyonluklar görmüş bir şehir. Buna ilgisiz kalamayız. Şimdi şu an ki belediye başkanımızın açıkladığı programda Bursaspor’a dair bir kelime yok. Diğer adayımız da diyor ki, Bursaspor’u destekleyeceğiz. Genel konuşuyor. Şimdi, Bursaspor’a ne yapmak lazım?  Bursaspor’da sportif yönetimle finansmanı ayıracağız. Başka hiçbir çözüm yok. Bütün problem oradan kaynaklanıyor. Güven ortamı oluşacak. Bursaspor’un zaten bir vakfı var. O vakfı yeniden yapılandıracak. Bursa’nın en değerli isimlerini oraya koyacağız.  Bursaspor Başkanı da orada olacak” diyerek sözlerini noktaladı.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenimize abone olun, Gündemden haberdar olun!

Abone olduğunuzda WorldTürk'ün Kullanıcı Sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.
WorldTurk Reklam