Reklam Bölümü
WTHA

Bültenimize abone olun, Gündemden haberdar olun!

Abone olduğunuzda WorldTürk'ün Kullanıcı Sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.
Reklam Ver

BURSA’DAKİ ÖZEL OKUL ve KURSLAR MASAYA YATIRILDI

HABER:DOĞAN ERTAN

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bursa’daki özel öğretim okullarında yürütülen çalışmalar kapsamında Bursa’nın özel öğretim alanındaki yerel gücü, fırsatları ve potansiyelini ortaya koymak ve Bursa’daki özel öğretimin tüm bileşenlerini bir araya getirmek amacıyla bir çalışma gerçekleştirildi.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Okullar Daire Başkanı Turan Şahin, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü idarecileri, özel öğretim okul ve kurslarının yöneticileri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin idarecileri, ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversitelerden akademisyenler ve öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirilen program Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.

WorldTurk Reklam

Bursa Özel Öğretim Çalıştayının açılışında konuşan Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç konuşmasında şunları söyledi: “Bursa’da eğitimi tüm kademeleriyle ele aldığımız çalıştaylarımızı sekizinci ve son toplantımız olan özel öğretim alanı ile tamamlıyoruz. Özel öğretim kurumlarımız devletimizin eğitim alanındaki görevinin bir kısmını alarak özellikle eğitim alanında yük olmaktan ziyade yük almaya, özellikle odaklanmış eğitim kurumlarımız. Bursa’da da özel öğretim kurumlarımızın büyük bir yekûn teşkil ettiğini görüyoruz. Yaklaşık olarak eğitim kurumlarımızda eğitim gören öğrencilerimizin yüzde 10’u civarında öğrencimiz özel öğretim kurumlarımızda eğitim alıyor. Özel öğretim kurumlarımız bu anlamda Bursa özelinde gerçekten önemli bir yer teşkil ediyor. Millî Eğitim Bakanlığımızın özel öğretim kurumlarıyla olan ilgisinde onlara destek olacak nitelikte çalışmalar yaptığına şahit oluyoruz. Biz de Bursa’da bu çalıştayla özel öğretim kurumlarımızda uygulanan eğitim çalışmaları konusunda özellikle sektör içerisinde yer alan özel öğretim kurumlarımızın hem yöneticiler hem de orada görev alan eğitim görevlilerimizin fikirlerine başvurarak önümüze bakarak bir yol haritası belirlemek ve bu konuda Bakanlığımızdan beklentilerimizi yapılması gereken yeni düzenlemeler konusunda sizlerin fikirlerini alarak bunları bir raporlamaya bağlayarak Bakanlığımıza ulaştıracağız. Bu anlamda önümüzdeki süreçte özel öğretim kurumlarımızla ilgili yapılacak yeni düzenlemelerde bize bir yol haritası göstermiş olacak.  Bu çalıştayların düzenlenmesinde emeği geçen başta Milli Eğitim Müdürlüğümüz olmak üzere yer konusunda bize destek sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve şimdiye kadar bu çalıştaylara katılarak görüşlerini bizimle paylaşan ve uygulamada karşılaşılan sorunlarla ilgili çözüm önerilerini de bizlere ulaştıran tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

MEB Okullar Daire Başkanı Turan Şahin Şahin: “Çalıştayda elde edilecek veriler Bakanlık olarak yapacağımız çalışmalara yol gösterici, ışık tutucu doneler verecektir.”

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Okullar Daire Başkanı Turan Şahin ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Bursa’da sekizincisi yapılan çalışma bizim açımızdan ilk gibi görünüyor. Çünkü özel öğretim için buradan çıkacak birçok sonuç bizim için de aynı zamanda bir rehber özelliği gösterecek. Özel öğretim, Türk eğitim sistemimiz içinde çok önemli bir yere sahip. Türkiye’de 33 bin özel öğretim kurumu var. Bu ciddi anlamda önemli bir ekip teşkil ediyor. Bunun içinde 19 bin kurs, bin 800 barınma hizmeti veren özel yurt ve 12 bin özel okul bulunuyor. Bu özel okullarda toplam 1,5 milyon öğrenci eğitim ve öğretim hizmeti alıyor. Bursa’da ise 600 okulda 73 bin öğrenci var.  Bu rakam orta ölçekli bir ilin öğrenci sayısına eş değer. Yani Bursa’da sadece özel okullarda okuyan öğrenci sayımız orta ölçekli bir ilin öğrencisi kadar. Dolayısıyla önemli bir payı aynı zamanda özel okullar üstlenmiş oluyorlar. Özel okul temsilcilerimiz; çeşitli platform, sempozyum, seminer, çalıştay veya bize gelen ziyaretlerinde yaşadıkları problemleri, bir okulun açılışından itibaren kaliteli nitelikli bir eğitim yapmasına kadar geçen sürede karşılaştıkları zorlukları bize aktarıyorlar.  Özel okullarda çalışan öğretmenlerimizin farklı sorunları var, bunlar da geliyor. Son iki yönetmelik değişikliğiyle hem ağustos ayında hem de geçen ay yaptığımız yönetmelik değişikliğiyle aslında bazı güncellemeler yaparak özel okullarımızın daha nitelikli eğitim yapmalarını sağlamak için bazı çalışmalar yaptık. Hala birçok paydaşla görüşmeler yaparak farklı bakanlıklarla, dış paydaşlarla görüşmeler yaparak daha da kaliteli bir ortam sağlayabilmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama bunun yanında işin ekonomik boyutu, özel okulların finansal boyutuyla alakalı önemli bir gündemimiz var aynı zamanda özel okulların niteliğiyle alakalı da çalışmalar da yapılması gerekiyor. Belki buradaki çalıştay bu anlamda bize yol gösterici, ışık tutucu bazı donelerde verecektir. Bu anlamda hem okullara bir lokomotif vazifesi görecek hem de eğitim sistemimize ek katkılar sağlayacak şekilde özel okulların özel çalışmalar yapmalarını özellikle önemsiyoruz. Bu bir kişinin fikri ile olacak bir durum değil. Bu tarz ortamlarda bir akıl birliği ile ortaya çıkacak düşünceler bizim için bir yol gösterici olacak. Umuyorum ki bu çalışmanın sonunda bir eylem planı oluşur. Bakanlığımıza da bu anlamda yol gösterici bazı öneriler gelir. Bizler de bunu değerlendirip çıktılarla bir sonuca ulaşmış oluruz.  Bu çalıştayın başarılı ve verimli olması dilekleriyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi.

Alireisoğlu: “Bursa’da çalışmalarımız bir başlangıç noktası olacak ve çalıştayda elde edilmiş olan sonuçlarla birlikte bir Bursa profili ortaya çıkaracağız.”

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, “Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Bursa’daki eğitim hayatının genel anlamda bir resmini ortaya koyduğumuz son çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz. Bursa’nın eğitime yüzü dönük, eğitimle işi olan bir şekilde eğitime katkı sunabilen, eğitim için değer üretebilen bütün paydaşlarımızın eğitim sisteminin içerisinde ve dışarısında olan bütün bireylerin ve kurumların katılmasıyla elde etmiş olduğumuz büyük bir çalışmayı bugün nihayete erdiriyoruz. Önümüzdeki zaman içerisinde Bursa’da yapmaya çalıştığımız çalışmalar bir başlangıç noktası olacak ve çalıştayda elde edilmiş olan sonuçlarla birlikte bir Bursa profili ortaya çıkaracağız. Yaklaşık bin 500 kişi bu masalarda çalışarak emek sarf etti. Paydaşlarımızın, katılımcılarımızın, fikir, düşünce ve kanaatlerini aldık. Ben bu anlamda bu çalıştayın bundan sonraki çalışmalar için hepimize yol göstermesini ümit ediyorum. İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz ve okul müdürlerimize de özellikle buradaki birliktelik, güç ve kuvvetin okullarımız için bir araya gelmesini de çoğaltılmasını, örneklenmesini önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Bursa’da 262’si okul öncesi kurum, 93 ilkokul, 101 ortaokul ve 148 lise olmak üzere toplam 604 özel okulumuz bulunuyor.  Bu okullarımız toplam 6.510 derslikte, 71.054 öğrenci ve 7.557 öğretmen ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam ediyor. 121 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezimiz, 145 özel motorlu taşıtlar ve sürücü kursu, 64 özel yurt, 121 özel öğretim kursları olmak üzere toplam 753 özel kursumuzda bugün burada temsil ediliyor. Bu vesileyle son çalıştığımız olan Bursa Özel Öğretim Çalıştayımızda yaptığımız çalışmalarda bizlerden desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasına, Bursa Uludağ Üniversitesine, Bursa Teknik Üniversitesine, Mudanya Üniversitesine, Türkiye Özel Okullar Derneğine, Özel Anaokulları Derneğine, özel okullardaki yönetici, öğretmen ve öğrencilerimiz ile resmi okullardaki yönetici, öğretmen ve öğrencilerimizin her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

Bursa’da özel okullardaki öğrenci, öğretmen ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesine yönelik gerçekleştirilen “Türkiye Yüzyılında Ulusal Politikalardan Yerel Stratejilere” başlığıyla düzenlenen Bursa Özel Öğretim Çalıştayı, 120 katılımcı ile 5 oturumda yapıldı.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenimize abone olun, Gündemden haberdar olun!

Abone olduğunuzda WorldTürk'ün Kullanıcı Sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.
WorldTurk Reklam