Kırsal Kalkınma ve İklim Değişikliği Derneği (AKİDER) tarafından düzenlenen “Ankara Gastrofest”, 24-25-26 Ekim tarihlerinde Gençlik Parkı’nda gerçekleştirilecek. Festival öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan dernek yöneticileri, Ankara’yı gastronomi ve kültürün başkenti haline getirme hedeflerini anlattı.

“Gençlik Parkı’nı kültür ve sanat merkezi yapmak istiyoruz”
Kırsal Kalkınma ve İklim Değişikliği Derneği Genel Başkanı Rasim Uzun, festivalin Gençlik Parkı’nda yapılmasının özel bir anlamı olduğunu belirterek,
“Çocukluğumuzun Gençlik Parkı’nı Ankara’nın sanat ve kültür merkezi yapmak üzere yola çıktık. Bu konuda Ankara Kent Konseyi Genel Koordinatörü Ömer Şambay’a ve Gençlik Parkı tahsisleri için Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz.” dedi.
Uzun, festivalin sadece bir etkinlik değil, Ankara’ya kültürel bir katkı olacağını vurgulayarak sözü Türkiye Gastronomi Federasyonu Başkanı Dr. Yılmaz Seçim’e bıraktı.
“Gastronomi sadece yemek değildir”
Türkiye Gastronomi Federasyonu Başkanı Dr. Yılmaz Seçim, gastronominin çok yönlü bir alan olduğuna dikkat çekerek, “Aslında gastronomi dediğimizde aklımıza sadece yemek gelmiyor. Bu festivalde bunu göstereceğiz. Bilim insanları, aşçılar, şefler, öğrenciler katılacak. Workshoplar, paneller, yarışmalar olacak; herkes bu işin bir parçası olacak.” ifadelerini kullandı.
Seçim, gastronomi ile aşçılık arasındaki farkı ise şöyle açıkladı: “Gastronomi; yemeği, tarihi, kültürü, kimyayı, müziği hatta hekimliği içine alan geniş bir kavram. Aşçılık, gastronominin içinde yer alıyor. Bizim amacımız sadece yemek yapmak değil, yemeğin kültürünü ve tarihini de anlatmak.”

“Atatürk’ün sevdiği yemekler de yapılacak”
Festival Komite Başkanı Şükran Çiftçi, etkinliğin içeriğine dair bilgi vererek, “Birinci önceliğimiz Ankara yemekleri. Geçmişten günümüze Ankara mutfağını tanıtacağız. Atatürk’ün sevdiği yemekler, Frigler’den Doğu Roma’ya, Ahi Cumhuriyeti’nden Cumhuriyet dönemine kadar birçok medeniyetin mutfağı bu festivalde yer alacak.” dedi.
Çiftçi, festivalin eğitim yönüne de dikkat çekerek, “Yaptığımız çalışmaları dijital ortama taşıyacağız. Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğüyle görüşüyoruz. Bu içerikler, liselerde ‘Ankara yemekleri’ dersi olarak okutulabilecek.” açıklamasında bulundu.
“350 konuk ve uluslararası şefler geliyor”
Festivalin kapsamının ulusal boyutu aştığını belirten Dr. Seçim, “Türkiye’nin dört bir yanından 350’ye yakın misafir gelecek. Bu bir başlangıç. Önümüzdeki yıl uluslararası bir organizasyona dönüşecek. Ancak bu yıl da Rusya ve Yunanistan’dan şefler aramızda olacak.” dedi.

“Devlet ve yerel yönetim desteğiyle yapıyoruz”
Gazetecilerin “Devletten maddi destek alındı mı?” sorusuna yanıt veren Rasim Uzun, “Bu bir İçişleri Bakanlığı projesi. Onay aşamasında. Ancak bütçe çıkmasa da biz bu festivali yapacağız dedik, Ankara’ya borcumuz var. Büyükşehir Belediyesi salon ve alan tahsisi dahil her türlü desteği veriyor. Valiliğimiz ve Milli Eğitim Müdürlüğü de öğrenciler ve kortej için gerekli desteği sağladı.” ifadelerini kullandı.
“Ankara’nın kendi sanatçıları sahnede olacak”
Festivalde konser ve kültürel etkinlikler de yer alacak. Çiftçi, “Kültür Bakanlığı bize ‘İstediğiniz sanatçıları verin’ dedi. Cuma günü Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan Türk sanat müziği konseri, Cumartesi günü Kent Orkestrası ve genç pop sanatçılarıyla konserimiz olacak. Ayrıca Ankara’nın yerel sanatçılarından Ali Sertaş sahne alacak.” bilgisini paylaştı.
“Basın desteği çok önemli”
İç Anadolu Birliği Genel Başkanı ve festivalin basın medya sorumlusu İsmet Taş ise, “Ankara’da bu boyutta bir gastronomi festivali ilk kez düzenleniyor. Çok büyük emek verildi. Tüm basın mensuplarından ricamız, bu festivali en ücra köşelere kadar duyurmaları.” çağrısında bulundu.
