Buğdayın atası Ardahan’da yeniden doğuyor.
Ardahan yöresinde 13 bin yıllık geçmişe sahip ata tohumu kavilca buğdayı 50 yıllık aranın ardından yeniden üretilmeye başlandı.
Coğrafi işareti alınan kavilca buğdayı üretimi Ardahan’da 3 bin ton’ a ulaştı. Kavilca bugdayinda elde edilen düşük gluten, şekersiz, organik ve yuksek protein iceren kavilca unu ulusal firmaların da ilgi odağı oluyor.
50-60 yıl gibi bir süre üretimi duran ve kaybedilmek üzereyken yeniden keşfedilen kavilca bugdayindan verim alan üreticiler, özel degirmenlerde öğüterek elde ettikleri unu ulusal firmalara satarken, aynı zamanda da yöre halkı tarafından da evlerde ekmek, pasta ve yöresel yemeklerde kullanılıyor.
Bu buğdaylar Antik Buğdaylar olarak adlandırılmaktadır. Bu çok özel buğday türleri neolitik çağlardan beri Anadolu’da insanların ilk kullandığı tahıl çeşitleridir.
Kavılca, insan bünyesinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri açısından genetiği değişmiş olan buğdaylara göre daha zengindir. Tüm bu faydalarına ek olarak kan değerinin yükselmesine sebep olan glisemik indeksi oldukça düşüktür ve bağırsak kanseri riskini düşüren lif oranı oldukça yüksektir.
Ardahan’da kaybolmaya yüz tutmuş Kavılca buğdayının 2002 yılından itibaren yeniden üretimi canlandırılmış olup birçok çiftçi Kavlıca Buğdayı tarımı yapmaya başlamıştır.
Bu kapsamda söz konusu buğdayın iç ve dış pazarda bilinirliğini daha fazla artırmak adına Ardahan’da Kavılca Mutfak Atölyesi faaliyetleri düzenlendi.
Bahsi geçen faaliyet
kapsamında kavılca ile ilgili panel, workshop, kavilca bugdayinda üretilen çeşit çeşit ürünler usta şefler tarafinda yapildi. Kavilca çorbası, kavilca un helvası, makarna, çubuk kraker, kurabiye, ekler, kaz eti bulgur pilavı sunulan ürünlerden bazilariydi.
Türes Genel Başkanı Ramazan Bingöl ve usta şef Ayvaz Akbacak sunumu ile kavilca ürünleri ziyaretçilere ikram edildi.