HÜSEYİN AKIN / ANKARA
UBA- Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın “Avrupa’da Yaşayan Canlar Buluşması” Ankara’da gerçekleştirildi.
Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı genel merkezinde yapılan bu buluşmadan önce de 13.sü de geçen hafta Muş-Varto Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşmişti. Geleneksel hale gelen ve Alevi-Bektaşi toplumuyla istişare süreçlerinin güçlendirilmesi hedeflenerek yürütülen, çalışmaların topluma aktarılmasını amaçlayan bu toplantılara ilgi yoğun oldu.
Toplam 8 ayrı ülkeden 65 katılımcının katıldığı ve Başkanlığın konferans salonunda gerçekleştirilen “Avrupa’da Yaşayan Canlar Buluşması” na, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar ve Eğitim Genel Müdürü ve Büyükelçi Sayın Ali Murat Başçeri de katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış gülbank’ını (duasını) , Almanya’dan gelen Ağuiçen Ocağı evlatlarından Hamza Kurnaz Dede okudu.
“Avrupa’da Yaşayan Canlar Buluşması” nda Dışişleri Bakanlığı adına söz alan Büyükelçi Ali Murat Başçeri’nin selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen ve ev sahibi olarak tüm katılımcıları selamlayan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir: “Alevi-Bektaşi toplumun yaşadığı her coğrafyaya giderek, canlarımızla buluşuyoruz. Alevi-Bektaşi toplumuna en doğru ve en güzel şekilde hizmet götürülmesini amaçlıyoruz. Bu maksatla geçtiğimiz ay Balkanlar’a da bir ziyaret gerçekleştirdik. Bugün, burada 8 farklı ülkeden gelen siz kıymetli canlarımıza ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Başkan olarak göreve başladığımız ilk günden beri Alevi-Bektaşi toplumunun rızalığını ve inanç önderlerimizle istişare etmeyi kendimize düstur edindik. Bu maksatla sizlerle bir araya gelmek ve Devletimizin attığı veya atacağı adımları hep birlikte istişare etmekten büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ve fikirlerinizin bizlere rehberlik edeceğini bilmenizi isterim. Başkanlık olarak cemevlerimizin bakım-onarım ve tefrişat taleplerinin yanında kültürel, sosyal ve idari mevzuat anlamında birçok adım attık ve atmaya da devam ediyoruz. Elbette ki tarihin bizlere yüklediği ağır sorumluluğun bilincindeyiz. Bu maksatla görev ve sorumluluk alanımıza giren konuların başında, yurt dışında yaşayan Alevi-Bektaşi topluluklarının da inanç hizmetlerinden yararlandırılmasını koordine etmek veya bu toplulukları desteklemek geliyor. Bu nedenle amaçlarımızın meşru olmasına dikkat ediyoruz, bu amaçlara ulaşan araçların da meşru, hukuki ve ahlâki olmasını çok önemsiyoruz. Alevi-Bektaşi toplumunun kapısını çalmaya ve onlarla istişareler etmeye, onların rızalığına dayanan en doğru ve en güzel hizmetleri uygulamaya koyma yönünde karalıyız.” dedi.
Programın öğleden sonraki oturumlarında ise yurtdışından gelen kanaat önderleri, dernek ve vakıf başkanları ile Avrupa’nın farklı şehirlerinde yaşayan gençler, yaşadıkları ülkelerdeki sorunları, kendi ülkeleri olan Türkiye’den ve özellikle de Başkanlığımızdan beklentilerini dile getirdiler. Program, istişare ve değerlendirme oturumlarının ardından çekilen aile fotoğrafıyla tamamlandı.
Add a comment