Türkiye-İran Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu’nun Tahran’da İran Yol ve Şehircilik Bakanı Mehrdad Bezrpa’ı ziyareti sonrası sıcak gelişmeler yaşanmaya başladı.
Birkaç gün önce Türkiye-İran Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu başkanlığındaki heyet, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Mehrdad Bezrpa’ı ziyaret ederek, ekonomi, turizm, taşımacılık, demiryolu ve sınır kapılarının hem sayısal çoğunluğunu hem de, amaçlarını iki ülke ekonomisine katkı sağlayacak önemli konular hakkında anlaşmaya varması kent ekonomisinin kısa sürede zirve yapacağı ön görülüyor.
İran Yol ve Şehircilik Bakanı Bezrpaş, Türkmenoğlu başkanlığında yapılan ziyareti son derece önemli bulduklarını ve İran ve Türkiye arasındaki ekonomi işbirliğini tarihi bir fırsat olarak yorumladı.
“EKONOMİDE KÖPRÜ GÖREVİ GÖRECEK”
Türkiye-İran Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu’nun İran’a yaptığı ve kamuoyu tarafından “Yüzyılın Ziyareti” olarak adlandırılan ziyarette, iki ülke arasındaki altyapı projeleri, sınır kapılarının durumu, yeni gümrük kapılarının açılması, karşılıklı ticaretin ve turizmin geliştirilmesi ve hayat geçilmesi konusunda Van’a önemli görevler düşecek.
“TÜRKMENOĞLU TÜRKİYE’NİN AVRUPA PAZARINDAKİ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ”
Türkiye, Avrupa pazarlarına ulaşmanın çok güvenilir bir yol olduğunu altını çizen Türkmenoğlu, Taşımacılık ve transit geçişe yönelik altyapıların geliştirilmesiyle İran’ın Türkiye ile ticaretinde daha iyi bir noktada olacağını, ekonomi ve turizme katkı sağlayacak demiryolu projelerinin geliştirilmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.
“TÜRKİYE ARASINDA İRAN YÜKSEK DÜZEYLİ STRATEJİK ANLAŞMALAR YAPILDI”
Türkmenoğlu, 24 Ocak’ta Ankara’da düzenlenen Türkiye-İran Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nde önemli anlaşmalara imza atıldığını ve bu anlaşmaların hayata geçirilmesine vurgu yaptı.
Ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde ulaşım sektörünün çok önemli olduğuna dikkati çeken Türkmenoğlu, “Asıl hedefimiz iki ülke cumhurbaşkanlarının hedeflediği şekilde ticarette 30 milyar doları yakalamak. Turizmde de geliş gidişleri 5 milyona çıkarmak. Bunun altyapısı da yollarla yapılabilir. Bunu başardığımızda iki ülke halkları arasında ilişkiler daha da gelişecektir.” diye konuştu.
Türkmenoğlu, Türkiye’den İran’a giden tırların akaryakıt sorunlarının ve geliş gidişlerde fark alınması gibi sorunların çözüleceğini de umduklarını İranlı Bakan’a iletti.
“ÜST DÜZEY GÖRÜŞMELERİN ÖNEMİ”
Türk heyeti olarak İran Meclisi Türkiye-İran Dostluk Grubu Başkanı Adil Necefzade’nin misafiri olarak İran’ı ziyaret ettiklerini ve Tahran’da bakanların da aralarında olduğu üst düzey yetkililerle bir araya geldiklerini aktaran Türkmenoğlu, “İran hükümetinin Türkiye ile ilişkilerle ilgili çalışmalarını dinleme ve Türkiye’nin fikirlerini de İranlı yetkililere aktarma fırsatı bulduklarını söyledi. 24 Ocak’ta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin liderliğinde Ankara’da düzenlenen 8’inci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nde alınan kararları yerinde görmek üzere İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı ziyaret ettik.” diye konuştu.
“ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANACAK”
Türkiye-İran Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Kayhan Türkmeoğlu, “Sayın Bakanın da bizim sınır illerimizle ilgili ciddi çalışmaları var. Özellikle demiryolları ve karayollarının geliştirilmesi ve yeni yolların açılmasıyla ilgili görüştük. Hâlihazırda İran ile 3 sınır kapımız faaliyet gösteriyor. Kapı köy-Razi Sınır Kapısı’nın uluslararası tır taşımacılığına açılması için Hoy-Razi arasındaki 9 kilometrelik Katur deresi üzerinde bulunan yolun iyileştirilmesi ve uluslararası yola hazır hale gelmesi için çalışma başlattıklarını ve yılsonuna doğru bitireceklerini belirttiler. Bunun üzerine 2 kapının daha açılması için girişimlerde bulunduk.”
“DAHA ÖNCEKİ ANLAŞMALAR HATIRLATILDI”
İran ile 2015’te imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın uygulanması hususunda da görüşmelerde bulunduklarının bilgisini veren Türkmenoğlu, “Tercihli ticaretin gelişmesiyle ilgili de Ticareti Geliştirme Kurumu Başkanı ile görüştük. Orada da 2015 yılında yapılmış olan anlaşmaya uymaları hususunda talebimizi ilettik. Burada en çok ihraç ettiğimiz ürünlerden 67 kalem ürünümüze sınır koymuşlardı ve bununla ilgili de çalışma yaptıklarını ilettiler.” şeklinde konuştu.