LEBLEBİ ÇORBASI’NIN HİKAYESİ « World Turk

22 Mayıs 2024 - 15:26

LEBLEBİ ÇORBASI’NIN HİKAYESİ

LEBLEBİ ÇORBASI’NIN HİKAYESİ
Son Güncelleme :

07 Aralık 2022 - 14:24

132 views


Kızılhisar Yerel Eylem Grubu Derneği olarak; Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen IPARD Programı kapsamında “Leader Yaklaşımı” projesini yürütmekteyiz. Leblebinin kullanım alanlarını çeşitlendirmek ve Serinhisar Leblebisi’ni öne çıkarmaya yönelik faaliyetlerde projemizin faaliyetleri arasında yer almaktadır._Leblebiden ürün denemelerine 2021 yılının ikinci yarısında başladık. Bu süreçte leblebili kurabiyeden leblebili keke, leblebili ekmekten leblebili revaniye kadar çeşitli ürünler denedik. Leblebili dondurma bile denedik.
Ve bir gün Sıdıka Hanım “Leblebi Çorbası” denemesi yaptı. O kadar beğendik ki çorba bir anda diğer ürünlerin önüne geçti. Leblebi Çorbası’nı ilk fırsatta görücüye çıkarmak istiyorduk ama aceleye getirmek de istemiyorduk.
İlk olarak 26 Eylül’de Pamukkale Üniversitesi 30. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Gastronomi Yarışması’na katıldık. Leblebi Kurabiyesi ve Leblebi Çorbası yarışmada ilk 12 tarif arasına girdi. Kurabiyemiz üçüncü oldu, çorbamız İlk 3’e giremedi ama yılmadık, denemelere devam ettik.
Bir ay kadar sonra 4-6 Kasım tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’na katıldık. Leblebi Çorbamız, Michelin yıldızlı şeflerin ve yerli/yabancı yüzlerce yarışmacının katıldığı etkinlikte görücüye çıktı. Pamukkale Üniversitesi Gölbahçe’de düzenlenen etkinlikte yerli ve yabancı yüzlerce misafire leblebi çorbamızdan tattırdık. Ve gayet güzel tepkiler aldık.
Hız kesmedik, bir hafta sonra 13 Kasım tarihinde Laodikya’da gerçekleştirilen ‘Yöresel Lezzetlerin Tanıtımı’ etkinliğine katıldık. Etkinlik katılımcılarına leblebi çorbamızdan tattırdık.
Bu süreçte; temasta olduğumuz kurum yöneticilerine, akademisyenlere, şeflere, gurmelere çorbamızdan tattırdık, çorbamızı tanıtabileceğimiz etkinliklere katılmaya hazır ve istekli olduğumuzu anlattık.

Tam da o günlerde MasterCheff yarışmasının Denizli’de bölüm çekeceği kulağımıza geldi ve leblebiyi programa taşıma istekliliğimizi Denizli organizasyonuna ve MasterCheff ekibine ulaştırdık.
17 Kasım Perşembe günü MasterCheff Denizli bölümü çekimlerinin yapılacağını öğrendik. Sıdıka Hanım’ın ellerinden Leblebili Baklava, Leblebi Kurabiyesi ve leblebi çeşitlerimiz ile birlikte Pamukkale’deki MasterCheff setine gittik. Orta alanda bulunan yöresel ürünler standına leblebilerimizi ve leblebili ürünlerimizi yerleştirdik.
Ve MasterCheff programı 25 Kasım Cumartesi akşamı yayınlandı. Günün menüsünde ilk sırada Leblebi Çorbası vardı. Temmuz ayında doğan, Kasım ayı başında görücüye çıkan Leblebi Çorbamız bu sefer ekranlarda Türkiye’nin karşısına çıktı.
Leblebinin kullanım alanlarını çeşitlendirme ve Serinhisar Leblebisi’ni öne çıkarmaya yönelik eylemlerimiz devam edecek.
[14:18, 07.12.2022] Ege Tv Patron: SERİNHİSAR LEBLEBİ ÇORBASI

MALZEMELER

Çorba:
2 yemek kaşığı tereyağı (50 gr.)
1 su bardağı Serinhisar Leblebisi unu (75 gr.)
1 lt su
1 bardak süt kreması ya da 1 bardak yağlı süt
Tuz, karabiber
1 diş sarımsak (İsteğe bağlı)

Sos:
1 yemek kaşığı tereyağı (25 gr.)
Toz biber, pul biber

YAPILIŞI

Yağı eritiyoruz,
Leblebi ununu ekleyip kavuruyoruz,
Suyu ekliyoruz,
Süt kremasını (ya da yağlı sütü) ekliyoruz
Topaklanmaması için sürekli karıştırıyoruz.

Tuz, karabiber, sarımsak ekliyoruz,
Karıştırmaya devam ediyoruz,
Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 7-8 dakika pişiriyoruz.

Sosu için de küçük bir tencereye tereyağı eritip, üzerine baharatlarımızı ekliyoruz.
Hafif kavurduktan sonra çorbamızın üstünde gezdiriyoruz.

Not:
İsteğe bağlı olarak et/tavuk suyu kullanabilirsiniz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.