8 Mart: Kadınların Emek Ve Mücadele Günü
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların ekonomik, politik ve sosyal hayattaki eşit hakları için verdikleri mücadelenin sembolü olarak kutlanmaya devam ediyor. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan, bu özel gün kapsamında yaptığı açıklamada, kadınların toplumdaki yeri ve kazanımları üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Tuğba Işık Ercan, kadınların emekleri, fedakârlıkları ve mücadeleleri için şükranlarını sunarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadın-erkek eşitliği konusundaki sözlerine vurgu yaptı. Erdoğan’ın “Kadın ve erkek, Allah’ın kulu ve vatandaş olmakla eşittir” sözlerine atıfta bulunan Ercan, AK Parti olarak kadın hakları konusunda atılan adımları bir ‘hak mücadelesi’ olarak gördüklerini belirtti.
Ercan, Cumhuriyet döneminde kadınların birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını elde ettiğini hatırlatarak, ancak bu hakların tam anlamıyla kullanılamadığını ifade etti. 2013 yılında kamusal alanda getirilen kılık kıyafet özgürlüğü ile kadınlar arasındaki ayrımcılığın ortadan kaldırıldığını belirten Ercan, 7 Haziran 2015 itibarıyla kadınların seçme ve seçilme hakkını tam olarak kullanmaya başladığını söyledi.
Türkiye’de kadınların siyasetteki temsiliyet oranına dikkat çeken Ercan, 1935’te yüzde 4,1 olan kadın milletvekili oranının, AK Parti döneminde yüzde 20 seviyesine ulaştığını kaydetti. Üniversiteye devam eden kız öğrenci sayısında da büyük bir artış yaşandığını ifade eden Ercan, 2002’de yüzde 13 olan üniversiteye devam eden kız öğrenci oranının bugün yüzde 52’ye ulaştığını aktardı.
Kadınlar Her Alanda Varlık Gösteriyor
Ercan, kadınların siyasetten ekonomiye, akademiden sanata kadar birçok alanda önemli görevler üstlendiğini belirtti. ASELSAN, HAVELSAN, TÜBİTAK ve TEKNOFEST gibi önemli projelerde kadın mühendislerin ve bilim insanlarının büyük rol oynadığına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde AK Parti’nin kadın haklarına yönelik birçok düzenlemeyi hayata geçirdiğini vurgulayan Ercan, 2005 yılında Türk Ceza Kanunu’na “kadına karşı şiddet suçtur” ilkesinin eklendiğini, 2010 yılında ise pozitif ayrımcılık ilkesinin anayasaya dahil edildiğini hatırlattı.
Kadınların iş gücüne katılım oranında da büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirten Ercan, özellikle üniversite mezunu kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 68,8’e ulaştığını ifade etti.
Kadına Şiddete Karşı Önemli Adımlar Atıldı
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla birçok uygulamanın hayata geçirildiğini belirten Ercan, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), Kadın Konukevleri, KADES uygulaması, Elektronik Kelepçe ve ALO 183 gibi projelerle kadınların güvenliği için önemli adımlar atıldığını söyledi.
Kadın hakları konusunda birçok kazanım elde edilmesine rağmen daha yapılacak çok iş olduğunun farkında olduklarını dile getiren Ercan, kadınların güçlü olduğu bir toplumun geleceğe daha emin adımlarla ilerleyeceğini belirtti.
Kadın haklarına yönelik mücadelenin devam edeceğini belirten Ercan, emekleriyle topluma değer katan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.