Manisa Muradiye Organize Sanayi Bölgesi (MUOSB) ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi(MCBÜ) arasında gerçekleşen üniversite sanayi işbirliği kapsamında Muradiye OSB Lisansüstü Tez Ödülleri töreni düzenlendi. MCBÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Osmanlı’dan Günümüze Sanayileşme ve Etkileri” konulu konferans düzenledi. Öğrencilerin konferansa ilgisi yoğun oldu. Salonu dolduran öğrenciler yer olmayınca sahnede İlber Ortaylı’yı dinlemek zorunda kaldı. Törene Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Muradiye OSB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık, Manisa Vali Yardımcısı Mevlüt Özmen, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Manisa Bilim Sanayi İl Müdürü Mehmet Üçbaş, Manisa İşkur İl Müdürü Eşref Aslan, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur katıldı.
Konferans öncesi Muradiye OSB Tez Ödlüleri sahiplerin buldu. 1. Sosyal Bilimler Ödülü: Yazar Ahmet İncegül ve Danışman Fikret Birdişli “Ulusal Güvenliğin Ekonomi Politiği: 1990 Sonrası Dönemde Türkiye’de Savunma Sanayii Üzerine Bir İnceleme” 2. Sosyal Bilimler Yönetim Kurulu Özel Ödülü: Yazar Ahmet Hamdi Bülbül ve Danışmanı Selçuk Seçkin “İstanbul’da Osmanlı Dönemi Endüstri Yapılarının Mimarisi” 3. Fen Ve Mühendislik Ödülü Yazar Erkan Başaran ve Danışmanı Deniz Uçar ve Adem Yurtsever “Dinamik Membran Biyoreaktör Kullanılarak Tekstil Endüstrisi Atıksuyunda Boya Giderimi” 4. Fen ve Mühendislik Yönetim Kurulu Özel Ödülü Yazar Mertcan Ensoylu ve Aylin M. Deliormanlı “Kemik Doku Mühendisliği Uygulamaları İçin Hegzagonal-Bor Nitrür Ve Tungsten Disülfür İçeren Biyoaktif Cam Kompozit Doku İskelesi Hazırlanması”. Ödüllerini Vali Karadeniz, Rektör Ataç, Muradiye OSB Başkanı Kıvırcık takdim etti.
Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Osmanlı’dan Günümüze Sanayileşme ve Etkileri” konulu konferansında salonun tamamen dolu olmasına değinerek, üniversitenin daha büyük bir kültür merkezi yapması gerektiğini söyledi. Tarihçi Ortaylı, çeşitli örnekler verdi. Türkiye’nin sanayi memleketi haline geldiğini vurgulayan Ortaylı, enflasyon yüzünden Türkiye’de sanayinin çöktüğünü iddia etmenin biraz zor olduğunu açıkladı, sebeplerinin başka olduğunu belirtti. Türkiye’de 17. Asırda ziraatta durgunluğun başladığını kaydeden Ortaylı, köylerin boşaldığını, bazı köylülerin dağa çekilmesi, tarım yapılan yerlerin hayvancılığa çevrilmesi nedenlerden dolayı ordunun nizamının bozulduğunu gelir kaynaklarının azıldığını dile getirdi. Ortaylı, “İyi bir tarım idaresi söz konusu değilse çok çök kötü sonuçlar çıkar. Kural bir tarımı idare edemeyen bir memleket inkisara mahkumdur. Bu inkisar, bu çöküntü nasıl olur onu deliller gösterir. Her şeyden önce sulama meselesine dikkat etmiyoruz. Zirai ürünlerin yoğun olduğu ve besleyici ürünlerin çok çok olduğu alanlarda saçma saban sinai tesisler kuruyoruz. Önüne gelen sivri akıllar her yerde maden açıyor. Halbuki Türkiye madenleri beş para etmez. Bu kuralı benimseler çok rahat edecekler. Enerji kaynaklarımızın yanlış kaynağından dolayı zirai arazileri mahvediyoruz. Köylülerimiz köyleri terk ediyor. Şehirler cazibe merkezi haline gelmiş, köyleri boşaltmışlar. Ama bu memlekette tarımı işlemeye müsait insanlar var. Bu memlekette kıtlık olmadı, kitlesel açlık ölümleri olmadı. Olmayacakta inşallah” diye konuştu.
Ortaylı, teknik eğitime her zaman önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, sanayiye entegre eğitiminin ciddi yapılması gerektiğini söyledi. Ortaylı, sanayileşmenin ülkelerin tekniklerin eskimesi, mühendislikteki öncülüğünü kaybettiği için, ustabaşıların mevkilerini kaybettiği için geri kalabileceğini vurguladı. Ortaylı, “Sanayileşme büyük bir kompleks bir olaydır. İçinde o memleketin kendine özgü imkanları veya imkansızlıkları bulunur” dedi.